Ροτβάιλερ
Της Μυρτούς Τζώρτζου για το petpet.news

Με αφορμή το τρομερό και πολύ δυσάρεστο συμβάν της δολοφονικής επίθεσης ενός σκύλου, ράτσας Ροτβάιλερ, σε ένα μωρό κοριτσάκι 3 μηνών, στα Γλυκά Νερά Αττικής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αυτό να χάσει τη ζωή του, θέλουμε να πούμε κάποια πράγματα σε όλους αυτούς που έχουν γίνει ξαφνικά ειδικοί γράφοντας δεξιά και αριστερά ό,τι έχουν διαβάσει σε συνδυασμό με ό,τι τους κατέβει στο μυαλό.

Καταρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του μωρού, γιατί αυτό που της συνέβη είναι κάτι τρομερό. Το μωράκι δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Και με απίστευτα φριχτό τρόπο.

Οι εκπαιδευτές σκύλων και οι κτηνίατροι είναι οι ειδικοί για να μιλήσουν για αυτό το περιστατικό αλλά και για άλλα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης λοιπόν έχει αρχίσει το πανηγυράκι. Όπως άλλωστε για όλα. Ένα διαδικτυακό δικαστήριο γεμάτο μπούρδες και ανακρίβειες, τσακωμούς και βρισιές.

Το σκυλί της οικογένειας ήταν Ροτβάιλερ. Εδώ πάνω έχει στηθεί το πανηγύρι.

Ένα στοιχείο όμως που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβλέψουμε είναι ότι ζούσε μόνιμα σε μια μικρή βεράντα.

Για να δούμε λοιπόν κάποια πράγματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σκυλιά ροτβάιλερ είναι μια ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική ράτσα. Τα σκυλιά αυτά θέλουν να είναι μαζί με την οικογένειά τους και θα κάνουν τα πάντα για να την προστατέψουν. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που τέτοια σκυλιά έσωσαν μέλη της οικογένειάς τους από κάποιον κίνδυνο, που έσωσαν ζωές. Σπάνια όμως γράφεται κάτι τέτοιο. Γιατί το αίμα πουλάει.

Πρόκειται για ευαίσθητα, ευφυή και πιστά ζώα που θέλουν να ευχαριστούν τους δικούς τους ανθρώπους. Μπορούν όμως κάποιες φορές να γίνουν επίμονα, γι’ αυτό και απαιτεί περισσότερη προσοχή. Είναι επιτακτικό η πειθαρχία να είναι συνεπής και σταθερή χωρίς να είναι υπερβολικά άγρια.

Οι περισσότεροι δυστυχώς που θέλουν ένα τέτοιο σκυλί το θέλουν για φύλακα ή για μόστρα, για να πουλάνε μαγκιά, για να το πούμε όπως είναι. Το σκυλί δεν είναι εργαλείο.  Λίγοι είναι οι συνειδητοποιημένοι. Που το θέλουν για αυτό που πραγματικά είναι, ένα σκυλί αφοσιωμένο στον άνθρωπο που το έχει.

Έτσι λοιπόν είτε το έχουν μόνιμα δεμένο, είτε το φυλάνε σε σκοτεινούς και ακατάλληλους χώρους είτε το εκπαιδεύουν με τον πιο άγριο και απαράδεκτο τρόπο είτε το κακοποιούν χωρίς να το γνωρίζουν. Ή μπορεί και να το γνωρίζουν.

Ένα ζώο που ζει μονίμως κλεισμένο σε ένα μπαλκόνι, όπως το συγκεκριμένο, στα Γλυκά Νερά, είναι ένα ζώο κακοποιημένο. Ένα ζώο φρικαρισμένο, που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί, που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά, που δεν έχει βρει το ρόλο του στο σπίτι. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη ράτσα του ζώου. Το κάθε ζώο πρέπει να φύγει το σωστό καιρό από τη μητέρα του, από 8 δηλαδή εβδομάδες και μετά τη γέννησή του για να έχει κοινωνικοποιηθεί με τα αδέρφια του. Και όταν έρθει στα χέρια μας, αρχίζουμε εμείς τη δουλειά της εκπαίδευσής του.

Η Δήμητρα Βατού, εκπαιδεύτρια και εκτροφέας Ροτβάιλερ, αναφέρει: “Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε σκύλο, που ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει στο να το εκπαιδεύσει σωστά και δεν το έχει αφομοιώσει σαν μέλος της οικογένειας με σωστούς κανόνες”.

Ένα άλλο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι κανένα παιδί δεν το αφήνουμε χωρίς επιτήρηση. Με ΚΑΝΕΝΑ σκυλί. Το ζώο μπορεί στην προσπάθειά του να παίξει με το παιδί να ασκήσει δύναμη και να το τραυματίσει. Χωρίς φυσικά να το θέλει. Αυτό μπορεί να γίνει όταν παίζει ένας 15χρονος, πχ παιδί, με ένα πολύ μικρό. Ιδανικά τα παιδιά μέχρι 3-4 ετών θέλουν επίβλεψη όταν βρίσκονται με σκυλί. Το ζώο επίσης ζηλεύει. Όπως θα ζήλευε και ένα παιδί στη θέση του.

Ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης είναι ο πρώτος Έλληνας κτηνίατρος, ειδικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς, και ένας από τους 35 κτηνίατρους στην Ευρώπη με την ειδικότητα αυτή.

Ο κύριος Καραγιάννης αναφέρει: “Η φυλή του σκύλου δεν αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εκείνα για τα οποία έχει δημιουργηθεί η κάθε φυλή, τα οποία μπορούν να είναι κοινά μεταξύ των ατόμων της ίδιας φυλής, όπως σκύλοι που έχουν αναπαραχθεί για να φυλάνε πρόβατα, να τραβάνε φορτία ή να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι.

Αυτά όμως αποτελούν πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες και δεν σκιαγραφούν το χαρακτήρα του σκύλου, π.χ. αν μία φυλή είναι πιο επιθετική από μια άλλη.

Σημαντικότερο ρόλο από γενετικής άποψης στο χαρακτήρα ενός σκύλου παίζει η «γενετική γραμμή» από την οποία έχει προέλθει, η άμεση δηλαδή οικογένεια του, οι κοντινοί συγγενείς του, και όχι η φυλή γενικότερα.

Είναι όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους ανθρώπους. Οι εντολές που αναγνωρίζει ένας σκύλος αντιστοιχούν στη βασική εκπαίδευση που λαμβάνει ένας άνθρωπος στο σχολείο. Από εκεί και έπειτα, ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του διαμορφώνονται από μυριάδες άλλα ερεθίσματα. Συχνά ατυχήματα περιγράφονται με σκύλους που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν επιθετική συμπεριφορά, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για φύλαξη, ανεξάρτητα φυλής. Δεν είναι η φυλή που καθορίζει το χαρακτήρα ενός σκύλου.

Για τις διάφορες φυλές που ακούμε ότι είναι επιθετικές, το θέμα είναι κοινωνικό. Άνθρωποι που θέλουν να έχουν επιθετικούς σκύλους, παίρνουν σκύλους φυλών που έχουν ακούσει και πιστεύουν ότι συμπεριφέρονται με επιθετικό τρόπο. Με τη συμπεριφορά τους οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τους σκύλους επιθετικούς συντηρώντας τις στερεοτυπικές απόψεις για συγκεκριμένες φυλές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος.

Η αρμονική συνύπαρξη σκύλων και ανθρώπων είναι θέμα παιδείας, διαπαιδαγώγησης, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε”.

Πριν λοιπόν βγούμε στους δρόμους και καθαρίζουμε ότι Ροτβάιλερ βρούμε μπροστά μας, καλό θα είναι με ψυχραιμία να σκεφτούμε και να ακούσουμε τους ειδικούς. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Ανεύθυνοι και κακοί κηδεμόνες υπάρχουν.

Από το petpet.news

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos.jpg
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»
«Ελπίζουμε ότι οι θεσμικά υπεύθυνοι θα προστατεύσουν τα κατεξοχήν θύματα της υποθέσεως του Κολωνού»
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»