Thumbnail
Γράφει ο Δρ Πολύβιος Ν. Πρόδρομος, Καθηγητής Νεοελληνικών

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι νόμοι της αγοράς και της κατανάλωσης  στόχευαν τους έφηβους. Παιδιά τής εποχής τής εικόνας, της μόδας, της τεχνολογίας, φαίνεται πως αποτελούν εύκολη λεία για τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών.

Τώρα διαπιστώνουμε πως και οι πολιτικοί, τους ωραίους και ανυποψίαστους (ωραίοι ακριβώς γιατί είναι ανυποψίαστοι, όπως λέει και ο ποιητής) έφηβους στοχεύουν. Τους ζητούν να ωριμάσουν γρηγορότερα, να βγουν από την αθωότητα της ηλικίας τους και να τους δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης».

Δηλαδή, με άλλα λόγια: ο ανήλικος έφηβος που ενηλικιώνεται στα 18 και αποκτά δικαίωμα υπογραφής στα 18, να ψηφίζει στα 17! Πρόσφατο, μάλιστα, ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας, παρουσιάζει την άποψη πως, η γενιά των 17άρηδων ίσως να μην έχει την ωριμότητα και τις γνώσεις για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Μάλλον κάποιοι πολιτικοί που ζήτησαν τη μείωση του ορίου ηλικίας των εκλογέων να υπέθεσαν πως οι νέοι- εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας- να  είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Για το λόγο αυτό, ξεβάφτισαν «εν μια νυκτί» τους έφηβους, από «αλήτες», «παλιόπαιδα», «ταραξίες» και «αδιάφορους» και τους βάφτισαν «ώριμους» και «συνειδητοποιημένους» πολίτες.

Τους ζητούν να ψηφίσουν αυτούς που «διδάσκουν δημοκρατία» λέγοντας «ναι, σε όλα» επειδή φοβούνται ότι θα διαγραφούν, αν η γνώμη τους είναι αντίθετη με την κομματική γραμμή. Αυτούς που ποτέ δεν έλαβαν υπόψη τους τούς νέους. Που ποτέ μέχρι σήμερα δεν άκουσαν τη καρδιά του 17άρη να φτερουγίζει από  αγωνία για το μέλλον του. Που δεν νοιάστηκαν αν ο έφηβος μπορεί να γελάει με την ψυχή του, να αισιοδοξεί και να κάνει όνειρα.

Τον έφηβο τον ωρίμασαν-βιαίως- οι καταστάσεις  που του διαμορφώσαμε και οι οποίες του προδιαγράφουν ένα μέλλον ζοφερό και δυσοίωνο. Κι αυτές-ευτυχώς- δεν είναι μη αναστρέψιμες.

Είμαι βέβαιος πως, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, επειδή εμπιστεύομαι το νέο, θα πάει με τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν στο μυαλό του «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου», και όχι με το σκεπτικό που ψηφίζει στα realities ή όπως κάποιες φορές ψηφίζει για το δεκαπενταμελές του σχολείου του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αίθουσα σχολειο
ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»: Άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του συλλόγου
Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» τονίζει την ανάγκη για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών
ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»: Άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του συλλόγου
σχολείαα
Το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες
Η εικονική πραγματικότητα, οι εικονικές αίθουσες και το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες
Το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες