Thumbnail
15 πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων εξέδωσαν ανακοίνωση

Σε δήλωσή τους, 15 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρουν ότι δημιουργεί προβληματισμό τόσο η έκδοση, των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο ποινικολόγων, Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου, όσο και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν.

Ειδικότερα, οι 15 πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι «η κοινή γνώμη παρακολουθεί, άναυδη, μια ποινική «επιχείρηση» στρεφόμενη κατά δύο δικηγόρων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον ανακριτή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό συνθήκες που προσιδιάζουν στους πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους εγκληματίες, κατά βάναυσο θρυμματισμό του τεκμηρίου της αθωότητας και των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, και κατά τρόπο που θα στιγματίσει για πάντα την προσωπικότητά τους» και συνεχίζουν:

«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ποινική εμπειρία για να καταλάβει κανείς ότι δύο επαγγελματίες με διαδρομή δεκαετιών, με σταθερή επαγγελματική έδρα-γραφείο και διαδρομή, και με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, δεν είναι ύποπτοι φυγής, ούτε διαπράξεως νέων απεχθών εγκλημάτων, προϋποθέσεις που πρέπει αναγκαία κατά το νόμο να συντρέχουν, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως».

Ακόμα, οι 15 αναφέρουν: «Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας. Σημαίνει πως ένας πολίτης θα στερηθεί την ελευθερία του χωρίς, προηγουμένως, να έχει εκθέσει τις απόψεις του έναντι των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για όσα του προσάπτονται. Προς τούτο και πρέπει να εκδίδεται με φειδώ και σύνεση, και αυτονοήτως με ευλαβική των προϋποθέσεων του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «βεβαίως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της προκείμενης ποινικής δικογραφίας, που είναι (ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι) μυστική» και προσθέτουν: «Φαντάζει, όμως, τουλάχιστον οξύμωρο το να θεωρούνται πιθανοί φυγόδικοι και οιονεί εγκληματίες άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά ακριβώς εκεί, όπου το σε βάρος τους ένταλμα εκδόθηκε και εκτελέσθηκε: Στους χώρους απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. Εάν, δηλαδή, κλητεύονταν από τον αρμόδιο ανακριτή προς απολογία, και η ποινική τύχη τους κρινόταν μετά από αυτήν, υπάρχει έστω και ένας που να αμφιβάλλει για την προσήκουσα έλευσή τους;».

Παράλληλα, οι 15 πρώην πρόεδροι υπογραμμίζουν ότι «δημιουργεί, λοιπόν, τουλάχιστον προβληματισμό και η έκδοση, αυτή η ίδια, των δύο προκείμενων ενταλμάτων, και η δημοσιότητα και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν» και προσθέτου: «Όταν, μάλιστα, προέρχονται από έμπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν τα όσα προβλέπονται, επί του θέματος, από τη νομοθεσία. Και όταν, ακόμη, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και με ύποπτα, τουλάχιστον, συμφέροντα».

Τέλος, αναφέρουν: «Την τύχη των δύο συναδέλφων θα την κρίνει η Δικαιοσύνη αύριο Δευτέρα. Ελπίζω με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν το νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς».

Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κυμπαρίδης Ροδόπης, Δημήτρης Κωστόγιαννης Τρίπολης, Κώστας Σαρρής Ρόδου, Θόδωρος Καζάς Ναυπλίου, Κοντόγιαννης Δημήτρης Τρικάλων, Καπετανίδης Χρήστος Ορεστιάδος, Δημητράκουλας Κώστας Σπάρτης, Ζώης Ανδρέας και Υφαντής Λεωνίδας Αγρινίου, Μπίνιος Λουκάς Λειβαδιάς και Παύλος Τζόβαρας Ηγουμενίτσας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φαστ φουντ
Απόλυση από γνωστή αλυσίδα fast food «επειδή δεν δούλευε παραπάνω»: Πολύτεκνη μητέρα δούλευε 12ωρα
Γνωστή αλυσίδα fast food απέλυσε πολύτεκνη μητέρα με 12ωρες βάρδιες, επειδή δεν εργαζόταν περισσότερο
Απόλυση από γνωστή αλυσίδα fast food «επειδή δεν δούλευε παραπάνω»: Πολύτεκνη μητέρα δούλευε 12ωρα
Μαύρο φεγγάρι
Το «μαύρο φεγγάρι» επιστρέφει: Ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του το Σαββατοκύριακο
«Μαύρο φεγγάρι»: Το σπάνιο φαινόμενο του Αυγούστου που συμβαίνει κάθε 33 χρόνια
Το «μαύρο φεγγάρι» επιστρέφει: Ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του το Σαββατοκύριακο