Thumbnail
Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος η σημερινή - Συγκίνηση από το "Ποτέ Ξανά" 92χρονου επιζήσαντα από το Άουσβιτς

Φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού απέτισαν σήμερα, Ημέρα μνήμης των θυμάτων Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης αλλά και της Ισραηλιτικής κοινότητας της πόλης αλλά και της χώρας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί σήμερα στην Γ' Αποθήκη με την Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ομιλίες εκπροσώπων της Πολιτείας.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης της Ισραηλιτικής Κοινότητας αλλά και φορέων της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αρχικά το μνημείο στόλισαν με λουλούδια παιδιά του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η κατάθεση στεφάνου από τον επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς, Χάινς Κούνιο, ο οποίος φώναξε «Ποτέ Ξανά». ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ακόμα, ο Γερμανός Πρέσβης αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο, γονάτισε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Ανησυχία για τους βανδαλισμούς στα εβραϊκά μνημεία

Η καταστροφή -την Παρασκευή- του μνημείου για το Εβραϊκό Νεκροταφείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ και τα τέσσερα περιστατικά βανδαλισμού του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, καθώς και η άνοδος των αντισημιτικών φωνών στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το αυγό του και κυκλοφορεί με τις θανατηφόρες συμμορίες του, εδώ και χρόνια. Βανδαλίζει, προπηλακίζει, δολοφονεί. Η αλλοτινή σιωπή απέναντι στο σύνθημα "Οι Εβραίοι φταίνε για όλα", η απάθεια που ταΐζεται με αστεϊσμούς τάχα μου απενοχοποιημένους, η αδιαφορία απέναντι στην επικίνδυνη άγνοια, αυτά είναι τα σκοτάδια των ατομικών και συλλογικών υπονόμων στα οποία σέρνεται η πανούκλα του φασισμού. Αυτά είναι το εκτροφείο του νέο-ναζισμού», τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

«Φτάνει λοιπόν η ιστορική καταδίκη του ναζισμού για να τον νικήσεις σήμερα;», διερωτήθηκε, προτρέποντας «να απαντήσουμε οι πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις με ευθύνη».

«Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία Ολοκαυτώματος. Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι που αρχίζει και γίνεται εφιάλτης για την πόλη μας. Η επανειλημμένη βεβήλωση αυτού του μνημείου προκαλεί αβάσταχτο πόνο και πρέπει να ταρακουνά την κοινωνία μας. Γιατί κάθε τέτοιο μνημείο είναι ο πανάγιος τάφος της Ανθρωπότητας. Γι' αυτό η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών, ούτε καν μόνο των μαρτύρων που ζουν ακόμη. Είναι το δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, επισήμανε ότι «η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας θα θυμίζει για πάντα το Μαύρο Σάββατο της Θεσσαλονίκης», ενώ «το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα ξεπληρώνει με ειλικρίνεια το χρέος στις εκατόμβες των θυμάτων -χώρος σπουδής και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες» και «στο πάρκο μνήμης, εκεί όπου ξεκίνησε η οδύνη της ανθρωπότητας θα καρποφορήσει αγάπη και ομόνοια».

«Πριν λίγες μέρες, συγκαλέσαμε στο ΥΜΑΘ σύσκεψη των φορέων της πόλης και ζητήσαμε την άρση διαγραφής από τα μητρώα των εκτοπισθέντων και εξοντωθέντων στα Ναζιστικά στρατόπεδα Θεσσαλονικέων Εβραίων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανταποκριθήκαμε, με αυτό τον τρόπο, στο αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ηθικά τη μνήμη των συνανθρώπων μας. Η σύσκεψη εκείνη επιθυμούμε να αποτελέσει μια αρχή για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων συμπολιτών μας. Η διαγραφή τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα αγκάθι στη συλλογική μνήμη, αλλά και ανοικτή πληγή στην ψυχή των απογόνων τους», πρόσθεσε.

«Σήμερα χρειαζόμαστε ένα ενιαίο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον αναδυόμενο εθνικισμό. Για να μην ξαναγίνει η Ευρώπη η "σκοτεινή ήπειρος", "το λίκνο της βαρβαρότητας". Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ο αγώνας τη μνήμης ενάντια στη λήθη, διασφαλίζει αυτήν ακριβώς την προοπτική», κατέληξε η υφυπουργός.

Πρόταση Μπουτάρη για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων

Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη».

Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα στείλει άμεσα έγγραφη σχετική πρόσκληση στους φορείς της πόλης, αλλά και στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση και να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή.

Καταρχήν θετική στην πρόταση δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βλέπω την πρόταση θετικά και συμμερίζομαι απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο το έθεσε ο κ. Μπουτάρης, αφενός ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια φύλαξη άμεσα, αφετέρου ότι δεν πρέπει για τέτοια μνημεία στις μέρες μας να προβλέπουμε ιδιαίτερη φύλαξη». «Οι ντροπιαστικές εικόνες και πράξεις βανδαλισμού των μνημείων αποδεικνύουν ακριβώς το ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχουν βγει από τους υπονόμους της πόλης. Αυτό απαιτεί από εμάς, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια ισχυρή απάντηση, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή, εθνικιστική και φυσικά κάθε ακραία πράξη. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, πρέπει στο σήμερα να δώσουμε απάντηση δημοκρατίας», επισήμανε.

«Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει επιτέλους τους βανδάλους που καταστρέφουν το μνημείο και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν χωράει καμία ανοχή σε κανέναν. Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τα μνημεία - σύμβολα της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και γι' αυτά που δεν κάνουμε, γι' αυτά που επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν με τη σιωπή και την παθητικότητά μας. Φτάνει πια! Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους», τόνισε.

«Αναλογιζόμαστε που οδηγεί ο ναζισμός, ο φασισμός και ο κάθε ολοκληρωτισμός. Αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία. Και αυτό οφείλουμε να το δείχνουμε καθημερινά, με τα λόγια και τις πράξεις μας. Διότι αν χάσουμε την επαφή με την ιστορία μας διακινδυνεύουμε το μέλλον μας. Και αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΝΔ στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και thestival.gr

Εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα