Thumbnail
Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Αντιμετώπιση περιπτώσεων συνταξιούχων με απόφαση αναπηρίας ορισμένου χρόνου των οποίων οι παθήσεις περιλαμβάνονται σε νεότερους πίνακες παθήσεων, που καθιστούν την αναπηρία επ΄ αόριστον

Δείτε την εγκύκλιο όπως την εξέδωσε το Υπ. Εργασίας και την δημοσιεύει το alfavita.gr

Σε συνέχεια της αλληλογραφίας μας (σχετ. 1 και 2), μετά από ερώτημά του ΕΤΕΑΕΠ (σχετ. 3) αναφορικά με την δυνατότητα καταβολής της εφάπαξ παροχής σε ασφαλισμένους του, που έχουν δικαιωθεί σύνταξης με απόφαση αναπηρίας ορισμένου χρόνου και η πάθησή τους περιλαμβάνεται σε νεότερους πίνακες παθήσεων, που καθιστούν την διάρκειά της επ΄ αόριστον, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Με την περίπτωση α. της παραγράφου 3 του άρθρου 35 του νόμου 4387/2016 ορίστηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησης της εφάπαξ παροχής. Ειδικότερα, από 13.5.2016, προϋπόθεση για την καταβολή της εφάπαξ παροχής, αποτελεί, α) η λήψη κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή οριστικής αναπηρίας και β) η πλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου ταµείου πρόνοιας. Επισημαίνεται ότι, η προϋπόθεση της οριστικής συνταξιοδότησης, είχε ήδη θεσμοθετηθεί για όλους τους φορείς πρόνοιας με τις διατάξεις των αρθρ. 38 και 56 του ν. 2084/1992 όπου ορίζονται ρητά τα εξής: «Στον ασφαλισμένο σε κάθε φορέα ασφάλισης πρόνοιας απονέμεται εφάπαξ βοήθημα, εφόσον έτυχε κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας από οποιονδήποτε φορέα και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του οικείου Ταμείου».

2. Με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση του Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ΄ αόριστον με ισχύ από 1-1- 2018 (σχετ. 4α) και στην συνέχεια αντικατάστασή του με αναδρομική ισχύ ομοίως από 1-1-2018 (σχετ. 4β).

3. Σύμφωνα με το έγγραφό του ΕΤΕΑΕΠ και την Απόφαση του Δ.Σ. του, το Ταμείο αντιμετωπίζει περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν προσκομίσει συνταξιοδοτική πράξη αναπηρίας ορισμένου χρόνου και επομένως δεν μπορεί να τους καταβληθεί η εφάπαξ παροχή πριν την οριστικοποίησή της. Οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται τις δύο ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να λάβουν την εφάπαξ παροχή, καθώς η πάθησή τους εντάσσεται πλέον σε αυτές για τις οποίες συντρέχουν προϋποθέσεις έκδοσης απόφασης οριστικής αναπηρίας.

4. Καθόσον, το νομικό πλαίσιο είναι περιοριστικό ως προς την προϋπόθεση της κατάθεσης πράξης οριστικής συνταξιοδότησης για την καταβολή της παροχής, ζητήθηκαν οι απόψεις σας, αναφορικά με την δυνατότητα υποβολής αίτησης προσαρμογής της αρχικής γνωμάτευσης, πριν από την λήξη ισχύος της, προκειμένου οι περιπτώσεις αυτές να επανακριθούν βάσει του νέου Πίνακα και να τροποποιηθεί ακολούθως η συνταξιοδοτική τους πράξη.

Δείτε σε μορφή pdf το έγγραφο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα