Εντυπωσιακό Βίντεο από το ηφαίστειο Kilauea - Το ΕΚΠΑ βρέθηκε εκεί!

Στιγμιότυπα από την εντυπωσιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα του Kilauea, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου στη νήσο Hilo στην Χαβάη.

Σε Εκρηκτική Φάση το Ηφαίστειο Kilauea – Το ΕΚΠΑ σε διεθνή αποστολή

Σε διεθνή επιστημονική αποστολή στο νησί Hilo του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό συμμετέχει το ΕΚΠΑ, όπου η δραστηριότητα του ηφαιστείου Kilauea βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εκρηκτικού τύπου διαδικασίες.

Σύμφωνα με το USGS (United States Geological Survey) η δραστηριότητα στο ηφαίστειο έχει εισέλθει σε «κόκκινο» επιπεδο επαγρύπνησης, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθει σε βίαιη εκρηκτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό η γύρω περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί από κατοίκους, ενώ μελετούνται σχέδια για την πλήρη εκκένωση του νησιού Hilo. Σε ύψιστη ετοιμότητα είναι οι αρχές, ο αμερικάνικος στρατός και η πολιτοφυλακή στη Χαβάη για το ηφαίστειο, το οποίο ήδη έχει καταστρέψει 600 περίπου κατοικίες ενώ πάνω από 4.000 κάτοικοι αναγκαστικά έχουν εκκενώσει τις περιοχές, στις οποίες δεν εισέρχονται  παρά μόνο επιστήμονες και στελέχη των επιχειρησιακών μονάδων διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, το ηφαίστειο που συνεχίζει με εκρηκτικού τύπου δραστηριότητα, ακολούθησε μια γραμμική πορεία ανόδου του μαγματικού υλικού κατά μήκος ρηγμάτων που δημιουργούνται στην περιοχή διείσδυσης του μάγματος. Τόσο οι εκρήξεις, όσο και τα αέρια που εκλύονται είναι ορατά από δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των αεροσκαφών από και προς τo αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Χαβάης. Οι ροές λαβών έφτασαν με μεγάλη ταχύτητα στη θάλασσα και η επαφή της με το θαλάσσιο νερό δημιούργησε ένα υπερθέαμα με τεράστιες στήλες ατμού.

Δείτε το βίντεο

σχετικά άρθρα