Thumbnail
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα συνηθέστερα είδη κρέατος, που καταναλώνουμε σε κάθε σπίτι.

Αγορά, αποθήκευση, χειρισμός

Αν, όμως, δεν προσέξουμε στον χειρισμό του, το κοτόπουλο μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει εάν δεν το πλύνουμε με προσοχή και δεν το μαγειρέψουμε σωστά.

Δηλητηρίαση: Ποια βακτήρια σχετίζονται με το κοτόπουλο

Σαλμονέλα (Salmonella enteritidis)

Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Αυτό το στέλεχος είναι μόνο 1 από περίπου 2.000 είδη βακτηρίων σαλμονέλας. Συσχετίζεται συχνά με κρέας από πουλερικά και με τα αυγά.

Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)

Μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, την ρινική κοιλότητα, ή στον λάρυγγα. Το βακτήριο βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με το χέρι και στη συνέχεια ψύχονται με λάθος τρόπο, όπως το κοτόπουλο.

Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter jejuni)

Είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας σε ανθρώπους. Η πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και η χρήση κατάλληλων μεθόδων μαγειρέματος μειώνει την μόλυνση από αυτό το βακτήριο.

Λιστέρια (Listeria monocytogenes)

Αναγνωρίστηκε ότι προκαλεί ανθρώπινη διατροφική ασθένεια το 1981. Καταστρέφεται από το μαγείρεμα, αλλά ένα μαγειρεμένο προϊόν μπορεί να μολυνθεί από ακατάλληλο χειρισμό ή από κακές υγειονομικές πρακτικές στις περιοχές παρασκευής και αποθήκευσης τροφίμων. Ο κίνδυνος από το βακτήριο L. monocytogenes μπορεί να αυξηθεί όταν αναπτυχθεί σε αποθηκευμένες τροφές, οπότε φροντίστε να τηρείτε τις ετικέτες περί κατάλληλης ψύξης και συντήρησης στα νωπά κρέατα και πουλερικά.

E. Coli (Escherichia coli)

Είναι ένας τύπος βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ή στελέχη του E. coli, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά τα περισσότερα δεν είναι. Τα κρέατα ζώων μπορεί να μολυνθούν με αυτό το βακτήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σφαγής.

Πώς να πλύνετε, να χειριστείτε και να μεγειρέψετε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Φρέσκο κοτόπουλο

Το κοτόπουλο διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της διανομής σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Πρέπει να το αισθάνεστε κρύο στην αφή, όταν το αγοράζετε. Όταν είστε στο κατάστημα, αφήστε να το πάρετε στο καρότσι σας ακριβώς πριν πάτε στο ταμείο να πληρώσετε. Τοποθετήστε τις συσκευασίες κοτόπουλου σε πλαστικές σακούλες μίας χρήσης (αν υπάρχουν) για να περιορίσετε τυχόν διαρροές που θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλες τροφές. Πηγαίνετε απευθείας στο σπίτι μόλις αγοράσετε το κοτόπουλο.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε το αμέσως σε ψυγείο που διατηρεί θερμοκρασία 4,4 °C, ή χαμηλότερη. Μαγειρέψετε το μέσα σε 1 ή 2 ημέρες, αλλιώς βάλτε το στην κατάψυξη στους -17,8 °C. Εάν παραμείνει κατεψυγμένο συνεχώς, θα είναι ασφαλές επ' αόριστον.

Το κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία ή να ανασυσκευαστεί. Εάν παγώσετε ένα φρέσκο κοτόπουλο περισσότερο από 2 μήνες, επικαλύψτε αεροστεγώς τις πλαστικές συσκευασίες στις οποίες το αγοράσατε με αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου, πλαστικό περιτύλιγμα, ή χαρτί καταψύκτη, ή τοποθετήστε τη συσκευασία μέσα σε μια τσάντα καταψύκτη.

Η σωστή περιτύλιξη εμποδίζει την "καύση κατάψυξης". Αν συμβεί αυτό, τότε θα δείτε γκριζωπά και καστανά σημάδια στην σάρκα του. Αυτά προκαλούνται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνειά του. Μπορείτε να κόψετε αυτά τα σημεία στο κοτόπουλο πριν το μαγείρεμά του.

Μαγειρεμένο, επεξεργασμένο κοτόπουλο

Όταν αγοράζετε πλήρως μαγειρεμένο, ή fast food κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την αγορά. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε 2 ώρες, ή κόψτε το σε πολλά κομμάτια και βάλτε τα στο ψυγείο. Πάλι, φροντίστε να είναι τυλιγμένα καλά και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Καταναλώστε τα μέσα σε 3 έως 4 ημέρες. Καλό είναι να τα ζεστάνετε στους 73 °C. Είναι απολύτως ασφαλές να καταψύξετε το έτοιμο, μαγειρεμένο κοτόπουλο. Για καλύτερη ποιότητα, γεύση και υφή, καταναλώστε το μέσα σε 4 μήνες.

https://www.fsis.usda.gov

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απίστευτη περιπέτεια ενός Ροδίτη αναπληρωτή εκπαιδευτικού
Η viral «Οδύσσεια» ενός αναπληρωτή: Από την Τήλο τον έστειλαν Λέρο λόγω λάθους του συστήματος
«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Τήλο, να εύχεσαι να μη σε στείλουν στη Λέρο»: Με αυτήν την παράφραση του Καβάφη μπορεί να συνοψιστεί η απίστευτη...
Η viral «Οδύσσεια» ενός αναπληρωτή: Από την Τήλο τον έστειλαν Λέρο λόγω λάθους του συστήματος
dieythyntis_1.jpg
Διευθυντής–μάνατζερ στο «αυτόνομο» σχολείο: Τι πραγματικά αλλάζει και τι σημαίνει για τους εκπαιδευτικούς
Μπορεί να βρεθούμε με φοβισμένους εκπαιδευτικούς, ανταγωνιζόμενα σχολεία και μια καθημερινότητα που μοιάζει περισσότερο με επιχείρηση παρά με...
Διευθυντής–μάνατζερ στο «αυτόνομο» σχολείο: Τι πραγματικά αλλάζει και τι σημαίνει για τους εκπαιδευτικούς
foroi_26.jpg
Έκπτωση φόρου έως 2.200€ με μια απλή κίνηση – Ποιες αποδείξεις «μετράνε»
Έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους επιλέξουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματίες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής
Έκπτωση φόρου έως 2.200€ με μια απλή κίνηση – Ποιες αποδείξεις «μετράνε»
μαθητές ταινία
Νέα ταινία μαθητών Γυμνασίου Σουφλίου «Ακούστε μας» για την πυρκαγιά του 2023
«Ακούστε μας!» – Μαθητές του Σουφλίου μιλούν για τις πληγές που άφησε η καταστροφική φωτιά στον Έβρο
Νέα ταινία μαθητών Γυμνασίου Σουφλίου «Ακούστε μας» για την πυρκαγιά του 2023