Thumbnail
Χειροπέδες σε τρεις αρχαιοκάπηλους στη Σπάρτη

Λίγο πριν πουλήσουν ένα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της θεάς Υγείας, έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ, συνελήφθησαν στη Σπάρτη τρεις αρχαιοκάπηλοι. Το γλυπτό βρέθηκε στην κατοχή τους κατά την αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρουσία τριών ανωτάτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το άγαλμα είναι ένα μαρμάρινο ακέφαλο γλυπτό, ύψους 55 εκατοστών, το οποίο χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί η προέλευσή του και να προσδιοριστεί η αξία του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα απο μεθοδικές έρευνες από αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, με πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία πριν από περίπου δύο μήνες, όπως είπε ο διευθυντής της Ααφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Γιώργος Ψωμάς.

Το μεσημερι της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Σπάρτη, οπότε συνελήφθησαν οι τρεις αχαιοκάπηλοι, 44, 48 και 57 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν πραγματοποιήσει επαφές για την πώληση του αγάλματος, που βρέθηκε μέσα σε φορτηγό του 57χρονου.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα μικρότερης αξίας, καθώς και εξοπλισμός για «κυνήγι» αρχαιοτήτων και αντικειμένων αξίας.

Ειδικότερα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα τέσσερα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας, των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων, καθώς και:

•δύο ανιχνευτές μετάλλων,

•δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,

•δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,

•τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

•ένα σπρέυ πιπεριού,

•οχτώ κινητά τηλέφωνα,

•ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και

•το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές στο παρελθόν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάζουν τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν... και στις διακοπές!

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρέας
To κρέας που έχει την πιο υγιεινή πρωτεΐνη που δεν γνώριζες – Χαμηλή χοληστερόλη, υψηλή διατροφική αξία
Ανακάλυψε γιατί το κρέας στρουθοκαμήλου είναι η πιο υγιεινή επιλογή σε πρωτεΐνη, με χαμηλή χοληστερίνη και υψηλή θρεπτική αξία. Ιδανικό για δίαιτα...
To κρέας που έχει την πιο υγιεινή πρωτεΐνη που δεν γνώριζες – Χαμηλή χοληστερόλη, υψηλή διατροφική αξία
daktylios
Δακτύλιος στην Αθήνα: Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα και ποια δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας
Ποια αυτοκίνητα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας
Δακτύλιος στην Αθήνα: Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα και ποια δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας