Thumbnail
Προειδοποιούν οι αρχές

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ενημερώνει τους αλιείς επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι αλιεύτηκε και στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού κόλπου είδος ψαριού, που είναι τοξικό και υπάρχει  κίνδυνος δηλητηρίασης αν  καταναλωθεί.

Τα επικίνδυνα ψάρια αλιεύτηκαν από  επαγγελματία ψαρά στο Μαλλιακό κόλπο και  παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. Φθιώτιδας, οι ιχθυολόγοι της οποίας διαπίστωσαν ότι ανήκουν στο είδος Lagocephalus sceleratus (γνωστό ως Λαγοκέφαλος ή Κουνέλι).

Ο λαγοκέφαλος έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, ανήκει στους οργανισμούς οι οποίοι πέρασαν από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και αποκαλούνται «Λεσσεψιανοί μετανάστες» και είναι ψάρι επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο λεσεψιανός μετανάστης, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων το 2003, στη συνέχεια αλιεύεται όλο και βορειότερα, σήμερα ζει σε όλο το Νότιο & Κεντρικό Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο. Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος.

Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις έως τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος..

Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάϊο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα.

Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι γι' αυτό και παρατηρούνται και κρούσματα δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωσή τους. Για να αδρανοποιηθεί απαιτείται βρασμός τουλάχιστον τριών ωρών.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί το παραπάνω είδος, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Αλιείας, Κτηνιατρικής, Λιμεναρχεία).

Επίσης, παρακαλούμε τους αλιείς και όλους τους καταναλωτές της περιοχής μας, να ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Αλιείας της Π. Ε. Φθιώτιδας (τηλ. 2231353132 & 2231353151) για οποιοδήποτε είδος αλιεύματος δεν αναγνωρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται άγνωστα είδη αλιευμάτων.

Πηγή: lamiareport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλαστικό μπουκάλι στο αυτοκίνητο
Το μπουκάλι νερού στο αυτοκίνητο κρύβει παγίδες – Ο απρόσμενος κίνδυνος που αγνοούν οι οδηγοί
Ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπεί σε απειλή τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγεία μέσα στο όχημα.
Το μπουκάλι νερού στο αυτοκίνητο κρύβει παγίδες – Ο απρόσμενος κίνδυνος που αγνοούν οι οδηγοί
καθαριστικα
Καθηγήτρια Χημείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Το συνηθισμένο λάθος που απειλεί την υγεία στο σπίτι
Πότε η χλωρίνη από σύμμαχος της καθαριότητας μπορεί να μετατραπεί σε αόρατο κίνδυνο και τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε.
Καθηγήτρια Χημείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Το συνηθισμένο λάθος που απειλεί την υγεία στο σπίτι