Thumbnail
Για επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2012

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι 21 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για επεισόδια -συνδεόμενα με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή- που έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2012, στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή», ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν εκφωνήσει την ετυμηγορία, στο άκουσμα της οποίας το κατάμεστο ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλα τα αδικήματα, τονίζοντας ότι «δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του τότε δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν βαρύτατα κακουργήματα και ειδικότερα 18 εξ αυτών διώκονταν για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως επίσης για έκρηξη. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων.

Στις απολογίες τους οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή στα επεισόδια, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για εις βάρος τους σκευωρία και προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ, για τις 10 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου κατηγορούνται 26 άτομα για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», η οποία αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 -πάλι εναντία στην εξόρυξη χρυσού- και κατέληξε σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις.

Πηγή: news247

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημόσια εκπαίδευση
Καταδίκη εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη για «σεξουαλικό υπαινιγμό» σε μαθήτρια – Τι έκρινε το δικαστήριο
Φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή – Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί περί παρερμηνείας, κρίθηκε αξιόπιστη η καταγγελία της μαθήτριας
Καταδίκη εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη για «σεξουαλικό υπαινιγμό» σε μαθήτρια – Τι έκρινε το δικαστήριο
λαζαριδης
Πανεπιστημιακοί: «Όταν η αλήθεια γίνεται διαπραγματεύσιμη» – Παρέμβαση για την υπόθεση Λαζαρίδη
Κριτική στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης και αιχμές για θεσμική υποβάθμιση και παραπληροφόρηση
Πανεπιστημιακοί: «Όταν η αλήθεια γίνεται διαπραγματεύσιμη» – Παρέμβαση για την υπόθεση Λαζαρίδη
kakokairia-broxi-kataigida-arxeiou.jpg
Καιρός: «Κακοκαιρία εξπρές» με βροχές και καταιγίδες – Τι δείχνει η ανάρτηση Κολυδά για τις επόμενες ημέρες
Παροδική επιδείνωση με ψυχρό μέτωπο, εκτεταμένες βροχοπτώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε Βόρεια Ελλάδα και αστικά κέντρα
Καιρός: «Κακοκαιρία εξπρές» με βροχές και καταιγίδες – Τι δείχνει η ανάρτηση Κολυδά για τις επόμενες ημέρες