Thumbnail
Χιλιάδες στρέμματα στάχτης - 10 κατοικίες ερείπια

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μίλησε στο CNN Greece και έκανε το πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαιγε τα πάντα για 4 ημέρες.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε πως η πυρκαγιά έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο, ωστόσο η πυροσβεστική θα βρίσκεται σε επιφυλακή τα επόμενα τουλάχιστον τρία 24ωρα καθώς υπάρχουν μικρές εστίες που καίνε ακόμα και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός αφού ο αέρας παραμένει δυνατός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο για 18.500 καμένα στρέμματα με ένα πρώτο υπολογισμό. Πρόκειται κυρίως για δασική περιοχή αλλά και 10 σπίτια που κάηκαν την πρώτη ημέρα της φωτιάς. 

Ωστόσο, φάνηκε ανακουφισμένος αφού δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια αλλά ούτε και κάποιος τραυματισμός. Διευκρίνισε επίσης, ότι υπήρξε οργάνωση και συντονισμός, ωστόσο όταν η φωτιά άρχισε να καίει τα πεύκα πήρε τόσο γρήγορα διαστάσεις που ήταν δύσκολα ελέγξιμη.

Τέλος, εξήρε το έργο των πυροσβεστών που χάρη στην τεράστια προσπάθειά τους το βράδυ της Τρίτης κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα ο Πέτρος Φιλίππου είπε:

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ελεγχθεί και έχουν σβήσει όλες οι εστίες. Η πυροσβεστική βέβαια επιτηρεί και θα βρίσκεται στο σημείο τουλάχιστον για ένα 3μερο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή, αφού μικρές εστίες δημιουργούνται συνεχώς λόγω του αέρα».

«Η συνολική έκταση είναι περίπου τα 18.5000 στρέμματα σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, Πρόκειται για δασική έκταση κατά βάση καθώς και μερικά σπίτια, περίπου 10 σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς».

«Παρότι το μέτωπο ήταν τεράστιο, δεν κινδύνεψαν οικισμοί και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες ούτε καν τραυματισμούς».

«Υπήρχε ένας συντονισμός της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, των επίγειων δυνάμεων, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας που έφερναν βυτιοφόρα, εθελοντικές ομάδες, καθώς και ερπυστριοφόρα μηχανήματα μαζί με τον στρατό και την περιφέρεια για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες».

Υπεράνθρωπη προσπάθεια το βράδυ της Τρίτης

«Το βράδυ της Τρίτης έγινε μία τεράστια προσπάθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία για να έχουμε αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα. Ο αέρας συνεχίζει να είναι δυνατός, είναι πολύ επικίνδυνος, ας ευχηθούμε να μην έχουμε μεγάλες αναζωπυρώσεις».

«Συντονισμός υπήρχε από την αρχή και οργάνωση. Απλά όταν πιάνει το δάσος και τα πεύκα η φωτιά δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στον Δήμο Ωρωπού από την κοινότητα Καλάμου προς την παραλιακή περιοχή τους Αγίους Αποστόλους και όλο αυτό το κομμάτι, Κάλαμος – Πολυδένδρι– Καπανδρίτι και ανατολικά μέχρι τον Βαρνάβα και κοντά σε Γραμματικό-Σέσι όπου σβήστηκε από χθες βέβαια εκεί πέρα η πυρκαγιά».

Πηγή: cnn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο
Στον Άγιο Νικόλαο το Crown Iris - Ένταση και προσαγωγές για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο (pics-vid)
Το Crown Iris έδεσε στο λιμάνι με 1.500 επιβάτες - Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τέσσερις προσαγωγές
Στον Άγιο Νικόλαο το Crown Iris - Ένταση και προσαγωγές για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο (pics-vid)
areios pagos
Ενοχή για τους «επτά» του ΟΠΕΚΕΠΕ – Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά ένοχοι για παράνομες επιδοτήσεις – Απορρίφθηκαν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί - Ιστορική απόφαση του Εφετείου Αθηνών
Ενοχή για τους «επτά» του ΟΠΕΚΕΠΕ – Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών
paideias
Ποια Γυμνάσια και Λύκεια δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής – Όλη η λίστα
Ένταξη σχολικών μονάδων ΔΕ στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι και ΙΙ ΖΕΠ, για το...
Ποια Γυμνάσια και Λύκεια δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής – Όλη η λίστα