Κακοκαιρία: Δύο εξάρσεις στην Αττική σήμερα – Ισχυρές καταιγίδες και βοριάδες έως 8 μποφόρ

Κοινωνία 0

Ωρωπός: Ο σεισμός της 20ής Ιούλη του 1938

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
του Θανάση Τοτόμη

Σπάνιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό

Δύσκολες μέρες πέρασαν οι κάτοικοι του Ωρωπού και των γύρω χωριών, 79 χρόνια πριν, όταν το πρωί της 20ής Ιουλίου του 1938, η πόλη πλήγηκε από ισχυρό σεισμό.

Ο σεισμός προξένησε σοβαρές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή στις κατοικίες και στις υποδομές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της 20ής έως τις 23ης Ιουλίου τότε, ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στη Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι Ωρωπού, τα Ν. Παλάτια, τη Μαλακάσα και τον Αυλώνα.

Δεκαοκτώ κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100, και 8.000 περίπου έμειναν άστεγοι.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο τότε εργοστάσιο της ηλεκτρικής ενέργειας, στις στοές των ορυχείων στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στη σιδηροδρομική γραμμή στο 63ο χλμ, σε γέφυρα του ΟΣΕ στο ύψος του Αυλώνα, στα σχολεία, στις τότε φυλακές Ωρωπού, στις αγροτικές αποθήκες σταριού κλπ.

Αναλυτικότερα, περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στα τότε απογευματινά φύλλα των εφημερίδων, ''Έθνος'', ρεπορτάζ Σπ. Γ. Λεωτσάκος, όπως φιλοξενούνται στο ψηφιακό αρχείο της βιβλιοθήκης της Βουλής. Ανταποκρίσεις με πληροφορίες για το σεισμό είχαν οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, όπως η ''The Ottawa Journal'', Οττάβα, η ''The Index-Journal'' Γκρίινγουντ, Ν. Καρολίνα, και η ''The Ogden Standard'', Όγντεν, Γιούτα.

Οπτικοακουστικό υλικό από τα χωριά του Ωρωπού μετά το σεισμό του 1938, αποτυπώνει σε ντοκυμαντέρ του ο Φώτης Λαμπρινός, με τίτλο ''Το πανόραμα του αιώνα''. Βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=EC0HENMahco

Περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις

  1. ''Εθνος'', 21 Ιουλίου 1938, http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=39186&seg=6483,

ψηφιακό αρχείο βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

  1. www.oasp.gr/node/2505

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Γνωρίζετε τι σημαίνει η σπάνια λέξη «φλήναφος»;

Δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Τα ιδανικά χωριά για φθινοπωρινές εξορμήσεις και περιπέτεια

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία