Thumbnail
Η Ελλάδα προσφέρει κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent. 

Η κυβέρνση ζητά από την Βρετανία να επιτρέψει την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα --έργο της πρώτης δημοκρατίας παγκοσμίως πριν από 2.500 χρόνια-- ως συμβολική πράξη κατά των καταστροφικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης, γράφει σήμερα η εφημερίδα.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, των Ελγινείων μαρμάρων, όπως γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, από το Βρετανικό Μουσείο, ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν "τη διάλυση της Ευρώπης". Η ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας πέρυσι, και αντί αυτού θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα.

«Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η "χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα" ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980», επισημαίνει η Independent.

Τα μάρμαρα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα. Τα γλυπτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα που έχει σμιλέψει ανθρώπινο χέρι στην μακρά ιστορία της ανθρωπότητας.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών στέλνεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
εκπαιδευτικός
Αυταρχισμός δίχως τέλος από διευθυντή εκπαίδευσης προς εκπαιδευτικούς για τον αγώνα υπέρ του Δημόσιου Σχολείου
«Οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε με κάθε συλλογική μορφή που επιλέγουμε, για τη διάσωση του δημόσιου σχολείου, για...
Αυταρχισμός δίχως τέλος από διευθυντή εκπαίδευσης προς εκπαιδευτικούς για τον αγώνα υπέρ του Δημόσιου Σχολείου