Thumbnail

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου και τον εικονικό κόσμο του facebook κυκλοφορούν άρθρα που προτρέπουν το κόσμο να σταματήσουν τον εμβολιασμό και τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας για χάριν διαφόρων ματζουνιών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα ασχοληθώ με κάποιο από αυτά τα άρθρα, θα δούμε τι γράφει το ίδιο το Κέντρο Συμπληρωματικής Ιατρικής των ΗΠΑ (NCCIH), πρώην Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών (NCCAM) για την ομοιοπαθητική.

Εν συντομία λοιπόν μας λέει ότι…

Υπάρχουν λιγοστά στοιχεία μέσα από αναλύσεις και κλινικές δοκιμές για να υποστηριχθεί η ομοιοπαθητική ως αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση.  Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος νομίζει πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αραιωμένα και δεν υπάρχει κίνδυνος, ορισμένα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ομοιοπαθητικά περιέχουν δραστικές ουσίες και συστατικά τα οποία μπορούν να έχουν παρενέργειες.

Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα που ονομάζονται «nosodes» ή αλλιώς «ομοιοπαθητικοί εμβολιασμοί» προωθούνται ως υποκατάστατα των συμβατικών εμβολίων αλλά τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους είναι ανύπαρκτα.

Ας δούμε όμως τώρα τι συμβουλεύει και όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ομοιοπαθητική….

Να μην χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική ως υποκατάστατο των συμβατικών θεραπειών, δηλαδή να μην παρατάνε τις αποδεδειγμένες ιατρικές μεθόδους θεραπείας. Αν χρησιμοποιούν κάποιο ομοιοπαθητικό σκεύασμα να ενημερώνουν οποσδήποτε τον (κανονικό) γιατρό τους. Να ακολουθούν το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να μην το υποκαταστήσουν με ομοιοπαθητικούς εμβολιασμούς. Οι έγκυες και γενικά όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ομοιοπαθητική θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν και να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για οποιαδήποτε συμπληρωματική πρακτική.

Οπως βλέπουμε λοιπόν το εθνικό κέντρο συμπληρωματικής ιατρικής των ΗΠΑ (NCCIH)  δεν προτρέπει κανέναν να αφήσει τους εμβολιασμούς και την συμβατική ιατρική, αντιθέτως, εφιστά την προσοχή τους στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που κυκλοφορούν και που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους.

Λεπτομέρειες στην ίδια την σελίδα του NCCIH

Γιώργος Ζαβοδημητράκης
Γιώργος Ζαβοδημητράκης
Αρθρογράφος - Ερευνητής

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

malama
Κ.Μάλαμα: Να ακυρωθεί το απαράδεκτο σχέδιο μετατροπής της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τιμωρητικό μηχανισμό
Η ίδρυση σχολείων με «τιμωρητική λογική» για παιδιά που θεωρούνται παραβατικά, δημιουργεί ένα πλαίσιο αποκλεισμού και στιγματισμού, που όχι μόνο δεν...
Κ.Μάλαμα: Να ακυρωθεί το απαράδεκτο σχέδιο μετατροπής της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τιμωρητικό μηχανισμό
πυροσβέστης
Μεγάλη φωτιά στη Ριτσώνα – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Για προληπτικούς λόγους, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να είναι σε επιφυλακή
Μεγάλη φωτιά στη Ριτσώνα – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
βιβλιοπαρουσίαση
Συζήτηση με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με αφορμή το νέο του βιβλίο «ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ»
Συζήτηση με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με αφορμή το νέο του βιβλίο «ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ»
Συζήτηση με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με αφορμή το νέο του βιβλίο «ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ»