Thumbnail
Υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετές δεκαετίες και ο βασικότερος λόγος που τα επιλέγουμε είναι επειδή αντέχουν περισσότερο καιρό σε σύγκριση με τα φρέσκα. Είναι όμως απολύτως ασφαλή;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research φαίνεται να το αμφισβητεί, καθώς υποδεικνύει ότι ένα κοινό πρόσθετο που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων, όπως σάλτσες για σαλάτες, αρτοποιήματα, παγωτά, πατατάκια κ.α., συνδέεται ενδεχομένως με την ανάπτυξη καρκίνου στο έντερο.

Σύμφωνα με πειράματα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια σε ποντίκια, μια κατηγορία πρόσθετων που ονομάζονται γαλακτωματοποιητές φαίνεται να προωθεί την εκδήλωση καρκίνου στα πειραματόζωα.

Οι γαλακτωματοποιητές διευκολύνουν την ανάμειξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να μεταβάλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δρα Έμιλι Βιενουά του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και πολυσορβικό-80), σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των ζώων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ευθυνόμενος για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ετησίως. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από τους επιστήμονες ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου εμφανίζουν συνεχή αύξηση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόβλημα σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι γαλακτωματοποιητές –μόρια που μοιάζουν με εκείνα των απορρυπαντικών– μπορεί να έχουν συμβάλει στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Αγώνες με νόημα ή φωτογραφικές απεργίες; Η απάντηση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων στη ΔΑΣ
Συνδικαλιστική κόντρα στο Δημόσιο: Παρεμβάσεις vs ΔΑΣ για την απεργία της 31ης Μαρτίου
Αγώνες με νόημα ή φωτογραφικές απεργίες; Η απάντηση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων στη ΔΑΣ
συλλογή Χόιερ
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
Υπάρχουν και φωτογραφίες που έχουν ληφθεί αμέσως μετά την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιήθηκαν λόγω...
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
βουλη
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό
Δώδεκα βουλευτές ζητούν πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της ομογένειας χωρίς επιμίσθιο
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό