Thumbnail
"Πρόκειται για Λίθους της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης"

Εσδρά Πίτσων, Αβραάμ Σουχάμι, Ελιάου Κατάν Μάϊρ, Μωύς Μόλχο και Χάιμ Μπενσοάν. Αυτά είναι τα ονόματα των πέντε Εβραίων λιμενεργατών της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα αναγράφονται πλέον σε "Λίθους Μνήμης" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έτσι, οι περαστικοί θα βλέπουν χαραγμένα τα ονόματα πέντε λιμενεργατών που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς:  .

Σε μια συγκινητική τελετή, τοποθετήθηκαν, σήμερα, στην Α' προβλήτα, οι Λίθοι Μνήμης (Stolpersteine) από μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Humanity in Action. Μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, ντυμένοι στα μαύρα, με ένα κίτρινο αστέρι στο στήθος και κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα, περικύκλωσαν τους Λίθους, άφησαν πάνω τους τα λουλούδια και σχημάτισαν με τα χέρια τους ένα αστέρι, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν σιωπηλά γύρω από το μνημείο.

"Πρόκειται για Λίθους της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δημήτρης Ιωάννου ενώ, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης που ακολούθησε, ο καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.Γιώργος Αντωνίου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα μικρό δείγμα των εργατών του λιμανιού εκείνης της εποχής καθώς είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των στοιχείων.

Ως μία προσπάθεια "να σηκωθεί το πέπλο αμνησίας της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα" χαρακτήρισε την τοποθέτηση λίθων η Αλεξάνδρα Διαμαντίδου από την Πρωτοβουλία Πολιτών, ευχόμενη να βρεθούν και άλλοι υποστηρικτές για να τιμηθούν, μ’ αυτό τον τρόπο, θύματα του Ολοκαυτώματος.

Για τους Εβραίους εργάτες, που πλημμύριζαν το λιμάνι μέχρι τον μεσοπόλεμο και τα ισπανοεβραϊκά που κυριαρχούσαν στον χώρο, μίλησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ενώ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι τιμούνται "αυτοί που για επιτύμβια στήλη, είχαν τον ουρανό των στρατοπέδων συγκέντρωσης".

"Αυτά τα μπρούτζινα πλακίδια υπογραμμίζουν πώς το Ολοκαύτωμα δεν είναι κάτι που πέρασε αλλά κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ" είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει μια μέρα διασκορπισμένους στην πόλη, 50.000 λίθους, όσα και τα θύματα της πόλης.

"Έτσι όπως χωνεύουν οι λίθοι στο έδαφος", συμπλήρωσε, "είναι σα να γυρίζει η ψυχή των εξοντωμένων στην πατρίδα τους, τη Θεσσαλονίκη".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021