Thumbnail

Κρέας: Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει στο ψήσιμο για να είναι ασφαλές [vid]

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.

Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός

Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

κρέας
Ένα παράδειγμα με ειδικό θερμόμετρο για την μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας
Κιμάδες και ανάμεικτα κρέατα

Μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί: 71 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαλοπούλα, κοτόπουλο: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Φρέσκο μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί

Μπριζόλες, ψητά, παϊδάκια: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)
Πουλερικά

Κοτόπουλο, γαλοπούλα (ολόκληρα): 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Στήθος πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μπούτια και φτερούγες πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Πάπια: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γέμιση μέσα σε πουλερικά: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Χοιρινό

Φρέσκο χοιρινό: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)
Αυγά

Φαγητά με αυγά: 72 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Θαλασσινά

Ψάρια: 63 °C ή μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να αποσπάται εύκολα με ένα πιρούνι (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαρίδες, αστακός και καβούρια: Μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να είναι “αδιαφανής” (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μύδια και στρείδια: Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

iatropedia.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimiopatrwn
Η χαμένη πόλη της Αρχαίας Ελίκης στο φως του Discovery – Στην Πάτρα η παγκόσμια προβολή
Η Αρχαία Ελίκη στο παγκόσμιο προσκήνιο: Προβολή των διεθνών ντοκιμαντέρ σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών
Η χαμένη πόλη της Αρχαίας Ελίκης στο φως του Discovery – Στην Πάτρα η παγκόσμια προβολή
Σχολεία
Σχολεία στα όρια της κατάρρευσης – Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ετοιμόρροπα κτίρια
Σοβάδες που πέφτουν εν ώρα μαθήματος και πλημμυρισμένες αίθουσες, μέχρι προκάτ γεμάτα υγρασία και ρωγμές στα θεμέλια
Σχολεία στα όρια της κατάρρευσης – Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ετοιμόρροπα κτίρια
σχολείο
Συντριπτική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διεθνή έρευνα TALIS+: 97% από 32 Γυμνάσια
Ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση της Διεθνούς Έρευνας TALIS+ στη χώρα μας με συμμετοχή που αγγίζει το 97%
Συντριπτική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διεθνή έρευνα TALIS+: 97% από 32 Γυμνάσια
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Σήμερα στις 12 τα αποτελέσματα για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Ωνάσεια - Πως θα ενημερωθούν οι γονείς
Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά γεωγραφικά στοιχεία, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για μια θέση σε Πρότυπο σχολείο και στην Περιφέρεια.
Υπουργείο Παιδείας: Σήμερα στις 12 τα αποτελέσματα για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Ωνάσεια - Πως θα ενημερωθούν οι γονείς