Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η υπόθεση κατέληξε στη μείζονα (7μελή) σύνθεση του Α' τμήματος ΣτΕ

«Μάχη» για τη συνταγματικότητα ή μη των νομοθετικών μέτρων που αύξησαν σημαντικά τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης δόθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε προσφυγή της ΑΔΕΔΥ, που επιδιώκει να καταπέσουν οι εκτελεστικές του 3ου Μνημονίου ρυθμίσεις του ν. 4336/15.


Η υπόθεση κατέληξε στη μείζονα (7μελή) σύνθεση του Α' τμήματος ΣτΕ (και όχι στην Ολομέλεια, όπως αναμενόταν, λόγω σπουδαιότητας), ενώ οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν «υπό τη σκιά» των φημολογούμενων και γι' αυτούς αυξήσεων του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 67ο στο 70ό έτος.


Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ" στην προσφυγή η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι παραβιάζονται πολλές διατάξεις του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς για πρώτη φορά θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κάτι που δεν έγινε ούτε με τους εκτελεστικούς νόμους των δύο πρώτων Μνημονίων, ενώ η επαύξηση του χρόνου εργασίας φθάνει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τα 17 χρόνια.


Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Σύμβουλος Επικρατείας Παρ. Μπραΐμη, σημείωσε ότι πράγματι αυξάνονται σταδιακά από 19-8-15 έως 1-1-22 τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι από 18-8-15 συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του νόμου και της εναρμόνισής του με το διεθνές δίκαιο, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2-3 μήνες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής στην Ολομέλεια.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπληρωτες
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλούνται και φέτος να καλύψουν πάγιες ανάγκες στα σχολεία, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στέγασης, μετακινήσεων και...
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Οι 684 κενές θέσεις του 2025, η ΕΒΕ και οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική δημιουργούν προβληματισμό λίγο πριν από τις φετινές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Παιδί με αυτισμό παίζει παιχνίδι
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται μετά τα 2 έτη, τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία