Thumbnail
Οι πρωτόγονες φυλές και η ανθρωποφαγία...

Συντάκτης:
Δημήτρης Λάσκαρης*
Με την παρέμβασή μας ισχυριζόμαστε ότι η απόφαση της διευθύντριας του ΟΑΕΔ, κυρίας Καραμεσίνη, στις 4/1/2016 να αναθέσει στα ΚΕΠ, δίχως κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τις on-line αιτήσεις των πολιτών για μια σειρά απαραίτητων κοινωνικών παροχών προωθεί όλες τις ερμηνείες του κανιβαλισμού, όπως αυτές καταγράφονται στο ψηφιακό «βικιλεξικό».

Οι πρωτόγονες φυλές και η ανθρωποφαγία

Ως πρωτόγονες φυλές αντιμετωπίστηκαν τα ΚΕΠ που ρίχτηκαν στην τελετουργία της ανθρωποφαγίας, με σκοπό να «αποκτηθούν οι μαγικές εκείνες δυνάμεις» των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη διαχείριση του κοινωνικού αποκλεισμού που παρατηρείται εξαιτίας του ψηφιακού αναλφαβητισμού των πολιτών.

«Καλά, και ο ΟΑΕΔ τώρα τι κάνει αφού τους στέλνει σε μας για όλα αυτά που δεν έχουμε ιδέα;» λένε οι υπάλληλοι του ΚΕΠ, αναδεικνύοντας το πώς η ανοργανωσιά και η έλλειψη ευαισθησίας καλλιεργεί την ανθρωποφαγία ανάμεσα στις πρωτόγονες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Και όχι μόνο… Διότι η τελετουργία του αδιέξοδου ανταγωνισμού των ΚΕΠ με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους συνοδεύεται καθημερινά με τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες προκλήσεις των πολιτών απέναντι στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, τη διάχυτη καχυποψία, την αίσθηση ανοργανωσιάς, ανικανότητας και έλλειψης ευθύνης των δημόσιων λειτουργών.

«Μα δεν έχετε ενημερωθεί, δεν γνωρίζετε τι πρέπει να προσκομίσω; Γιατί με στείλανε εδώ από τον ΟΑΕΔ; Είστε πια όλοι δημόσιοι υπάλληλοι...της πλάκας! Μας στέλνετε από τον Αννα στον Καΐάφα...» είναι οι αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται με πλούσιες εκφράσεις που ο νόμος περί Τύπου δεν μας επιτρέπει να αναφέρουμε.

Ποιος φταίει; Μα η σκηνοθέτις αυτών των συμβάντων που άφησε τους πολίτες -οι οποίοι φυσικά «ανήκουν σε ξένη φυλή» από αυτή των υπαλλήλων του Δημοσίου - σαν «τυφλούς» ήρωες του Ζοζέ Σαραμάγκου να περιφέρονται από τα ΚΕΠ στον ΟΑΕΔ και τανάπαλιν, να μεμψιμοιρούν και να κραυγάζουν, αναδεικνύοντας «τη λανθασμένη σημασία που αποδίδουν συνήθως οι άνθρωποι στα πράγματα και τις καταστάσεις», το «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και το «φτηνό εμπόριο ελπίδων».

Διότι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ απλά μόνο καταχωρίζουν μια «ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος» και αδυνατούν στην πράξη να πληροφορήσουν τους «τυφλούς» εάν θα δουν «φως» (χρήμα).

Διαζύγιο και οι πολίτες

Μια ιδιότυπη «φούσκα κανιβαλισμού» ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου καλλιεργεί η απόφαση της κ. Καραμεσίνη, με τη συναίνεση μάλιστα της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, μέσω του ΔΟΛ-ΚΕΠ που θεωρητικά μόνο επιβλέπει τα ΚΕΠ.

Διότι παραμένει στη λογική της απλής καταγραφής μιας αυθαιρεσίας μιας άλλης δημόσιας υπηρεσίας, αξιοποιώντας μάλιστα τα ΚΕΠ ως «προσομοιωτές χαφιεδισμού» των άλλων υπηρεσιών.

Είναι φανερό ότι τα ΚΕΠ δεν μπορούν από μόνα τους να «μετασχηματίσουν το κράτος», επομένως η αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠ θα πρέπει να συνδεθεί με τον θεσμό του Συνήγορου του Πολίτη.

Δηλαδή ο θεσμός με ένα «συναινετικό διαζύγιο» να φύγει από την τρέχουσα, τυπική στην ουσία, εποπτεία και χρηματοδότηση των δήμων και του ΔΟΛ-ΚΕΠ και να αναλάβει το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες ως «υπηρεσία μίας στάσης», όπως ήταν το όραμα του Σ. Μπένου και παράλληλα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στις τυχόν αυθαιρεσίες του Δημοσίου.

Οι προτάσεις μας

Συγκεκριμένα, ως αντίδοτο του κανιβαλισμού προτείνουμε πέντε συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα μπορούσαν να προωθήσουν όλοι οι ΟΤΑ της περιοχής:

-Είναι απαραίτητη η συνεργασία με το τοπικό ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρχει το έντυπο πληροφοριακό υλικό στα ΚΕΠ προς διάθεση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν μιλούν και διαβάζουν απαραίτητα ελληνικά.

-Να οργανωθούν επιμορφωτικές συναντήσεις του προσωπικού (ΟΑΕΔ-ΚΕΠ) για μια πλήρη ενημέρωση των διαδικασιών και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για όλες τις ψηφιακές εφαρμογές του ΟΑΕΔ.

-Να οργανωθούν ειδικά σεμινάρια για τους πολίτες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις ψηφιακές εφαρμογές του ΟΑΕΔ και όχι μόνο για να ενδυναμωθούν ως χρήστες, αλλά και για να διαλυθούν οι όποιες μαγικές ιδιότητες του διαδικτύου που δήθεν καταργεί την ταξική και ηλιακή διάσταση της ψηφιακής εποχής που διανύουμε.

-Ενα παράλληλο πρόγραμμα καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού θα πρέπει να οργανώσει ο κάθε τοπικός ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους δήμους, αν επιθυμεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη πληροφόρησης και γνώσεων πληροφορικής για τους πολίτες που βρίσκονται αντικειμενικά πιο κοντά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μετανάστες, πρόσφυγες, ΑμεΑ και τρίτης ηλικίας πολίτες θα πρέπει να συμμετάσχουν και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν αν υπάρξει συνεργασία του τοπικού ΟΑΕΔ με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου.

-Τέλος, ο ΔΟΛ-ΚΕΠ οφείλει άμεσα να ξεκινήσει έναν «πόλεμο θέσεων μέσα στο κράτος» προωθώντας τη φιλοσοφία των «ανοιχτών δεδομένων» και του «ελεύθερου λογισμικού» σε όλες τις δομές και εφαρμοστικές υποδοχές της ψηφιακής τεχνολογίας στο Ελληνικό Δημόσιο, για να σταματήσουν επιτέλους τα ΚΕΠ να λαμβάνουν ειδοποιήσεις της τελευταίας ώρας για «Σφάλμα στον Εξυπηρετητή» ή/και «προσωρινή αναστολή της διαδικασίας Α, Β…».

-Οι πολίτες; Και αυτοί πρέπει να διεκδικήσουν ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό για τις υποθέσεις τους με το κράτος.

Αλλιώς, ψηφιακά «αναλφάβητοί» θα περιφέρονται σαν τους «τυφλούς» στο ίδρυμα που αποκαλείται «Μνημονιακή Ελλάδα του 2016», ενώ χρειάζονται υποστήριξη για να αυτοδιαχειριστούν και να παλέψουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και του κράτους, μαζί με τους υπάλληλους των ΚΕΠ που τουλάχιστον απεχθάνονται τη συνεχιζόμενη πρακτική του κανιβαλισμού. Θα το επιδιώξουμε;

*Υπάλληλος αορίστου χρόνου στο ΚΕΠ Καισαριανής, εκπαιδευτικός ΑεξΑΕ

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σημείωμα για Τροχαία
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας
Απίστευτη οδηγός πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας