«Ελπίζουμε να σχηματίσουμε συμμαχίες ώστε ένας διεθνής οργανισμός όπως ο ΟΗΕ να πει "τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν"» δηλώνει στον Guardian o Αριστείδης Μπαλτάς.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη προκειμένου να επαναπατρίσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα εξετάζει νέους τρόπους ς προκειμένου να στηρίξει το αίτημα της προς το Βρετανικό Μουσείο
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την "αιχμαλωσία" των μαρμάρων στο Λονδίνο και η Αθήνα εργάζεται εντατικά να οικοδομήσει συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την μακροχρόνια διαμάχη για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε να καταλήξουν σε έναν ενιαίο διεθνή οργανισμό, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να συνεργαστεί μαζί μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξή του.
«Αν τα Ηνωμένα Έθνη αντιπροσωπεύουν όλα τα έθνη του κόσμου και αν όλα πουν "τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν", τότε θα προσφύγουμε στα δικαστήρια επειδή το Βρετανικό Μουσείο στρέφεται κατά της ανθρωπότητας», είπε ο ίδιος. «Δεν θεωρούμε ότι ο Παρθενώνας είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».
Ο κ. Μπαλτάς παραδέχτηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής για την Ελλάδα απόφασης.
«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση» παραδέχεται ο Αριστείδης Μπαλτάς.
«Καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να σχετίζονται με την επιστροφή θησαυρών που εκλάπησαν από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ