Thumbnail
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τις συντάξεις των δημοσίων υπάλληλων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τις συντάξεις των δημοσίων υπάλληλων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 10%-25% (μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης. Απώλειες θα καταγράψουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια στους νέους συνταξιούχους.

Όπως αποκάλυψε χθες το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί – τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΚΦΑ) μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Από τότε θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού για  όσους ανοίξουν την πόρτα της εξόδου. Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας)> Διασώζονται μόνο όσοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις (χρόνος ασφάλισης και όρια ηλικίας) ώστε να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.

Νέοι συντελεστές

«Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις προκύπτουν λόγων των νέων χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης και της αλλαγής που έρχεται στη βάση υπολογισμού», διευκρινίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. «Ο υπολογισμός της σύνταξης δεν θα γίνεται πλέον με το μισθολογικό κλιμάκιο του Οκτωβρίου του 2011, συν τα επιδόματα των 140 ευρώ και θέσης ευθύνης (για όσους το δικαιούνται), αλλά με τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 μέχρι σήμερα».

Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζουν σήμερα τη σύνταξή τους με βάση τον τελευταίο μισθό και 80% ποσοστό αναπλήρωσης για τα χρόνια πριν από το 2009, ενώ για τα υπόλοιπα με αναπλήρωση 71% στις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας. Οι απώλειες θα είναι κυμαινόμενες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ανάλογα και με τα χρόνια παραμονής στην υπηρεσία. Άμεσα μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου όσοι είχαν θεμελιώσει 25ετίας (24,5 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας) μέχρι 31/12/2010 και όσοι είχαν συμπληρώσει 30,5 χρόνια μέχρι 31/12/2014. Όσοι θεμελιώνουν από 1/1/2015 οδηγούνται στα 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας ή στο 60ο έτος της ηλικίας. «Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με όσους έχουν φύγει από 1-1-2015 και μετά. Οι συντάξεις τους έχουν υπολογιστεί με προσωρινό τρόπο και απαιτείται επανυπολογισμός και αποσαφήνιση του τι θα συμβαίνει με την προσωπική διαφορά σε περίπτωση που η απομείωση είναι αν του 20%, σχολιάζει ο εργατολόγος – οικονομολόγος Γιάννης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου αποφοίτων ΣΣΑΣ.

Στους χαμένου συγκαταλέγονται και τα ειδικά μισθολόγια, π.χ. γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί. «Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έβλεπαν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με τις αποδοχές εξόδου, δηλαδή βασικό μισθό, χρονοεπίδομα και επίδομα θέσης, βιβλιοθήκης, διδακτικής προετοιμασίας. Ο νέος τρόπος οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις κατά 20% και άνω», τονίζει ο κ. Ρίζος.

 Απώλειες αναμένεται να καταγράψουν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι μηχανικοί, κατέβαλλαν εισφορές σε δύο Ταμεία και τώρα οι συντάξεις τους ενοποιούνται σε μία, όπως επίσης και γονείς, αφού, για όσους βγουν μετά την ψήφιση του νόμου τα επιδόματα τέκνων θα χορηγούνται ως προνοιακή παροχή με εισοδηματικά κριτήρια.

Πλέγμα προστασίας προβλέπει ο νόμος για όσους αποχωρήσουν την περίοδο 2016 – 2018. Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογίσιμού και αν η μεικτή σύνταξη τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο, θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼. Στους χαμένου και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, καθώς μειώνεται πλέον κατά 60% η σύνταξη τους (σήμερα στους άνω των 55 και έως 1.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινή).

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν τυλίγετε ένα σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε