Thumbnail
Τι προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΙΟΒΕ, σε περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς την εφαρμογή του.

Ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ύφεση της οικονομίας θα παρουσιάσει μικρή ενίσχυση κατά 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση.

Σε σημερινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τακης Αθανασοπουλος, εκτίμησε πως η συνολική κατάσταση δεν διαφέρει από εκείνη της περιόδου του 2010. 

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, επεσήμανε την έλλειψη σωστού προσανατολισμού στην πολιτική, προσθέτοντας ότι όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, τόσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της κρίσης.

Η έκθεση του Ιδρύματος αναφέρει ότι τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο θα επηρεάσουν δυσμενώς τόσο την ιδιωτική κατανάλωση όσο και την απασχόληση στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν, παρά την προβλεπόμενη άνοδο του τουρισμού. Η ανεργία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αναμένεται να αυξηθεί στο 25,2% φέτος από 24,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα, το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα - ως αποτέλεσμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων - εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον αποπληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα, η αύξηση του ΦΠΑ και η επερχόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων θα λειτουργήσουν ανασχετικά.

Κατά συνέπεια, το Ινστιτούτο προβλέπει, για το τρέχον έτος, μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα