Thumbnail
Αλλαγές στη φορολογία, «ψαλίδι» στις δαπάνες

Στο φόντο των διαρροών των Wikileaks ξεκίνησε χθες, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και των πιστωτών, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός Απριλίου.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Θεσμών για το δημοσιονομικό κενό, ενώ χθες στην πρώτη συνάντηση καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις των επόμενων επτά ημερών. Η επόμενη συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους Θεσμούς αναμένεται αύριο.

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό εξακολουθούν να μεταφέρουν πάντως μέχρι στιγμής, αίσθηση επείγοντος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως πρακτικά το ελληνικό ζήτημα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να έχει εκτονωθεί έστω και με δυσκολίες, έως τις 23 Μαΐου, ένα μήνα δηλαδή πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, αφού η Ευρώπη επιθυμεί η συγκεκριμένη ψηφοφορία να διεξαχθεί σε συνθήκες νηνεμίας.

Αλλαγές στη φορολογία, «ψαλίδι» στις δαπάνες

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη φορολογία και περικοπές δαπανών θα φτάσουν τα 1,8 δις, . Σύμφωνα με πηγές, το ΔΝΤ εκτιμά πως με τα μέτρα που έχουν παρουσιαστεί επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και με τα νέα ίσως πάμε προς το 2,5%. Παραμένει δηλαδή, για το Ταμείο η απόσταση ώστε να καλυφθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται:

Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων με νέα φορολογική κλίμακα με «ψαλιδισμένη» την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα και χορηγείται στους μισθωτούς και συνταξιούχους και νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο, φορολογούμενοι με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια αλλά και οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Αυξημένος περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυξήσεις στην έμμεση φορολογία με αυξήσεις στο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο που θα προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων στην αγορά, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για αύξηση του φόρου στον καπνό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα