Thumbnail
Στα χνάρια των Ελλήνων και οι Γάλλοι αγρότες

Aμετακίνητοι στις θέσεις τους όσον αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό, παραμένουν οι αγρότες.

Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτών, που έγινε την Τετάρτη στην Κατερίνη, αποφάσισε ότι εμμένει στις αρχικές θέσεις, αποφασίζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων και λιμανιών.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στο αίτημα τους για ανάκληση των σχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η απόφαση της Συνέλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 62 μπλόκα έχει ως εξής:

1. Παραμονή στις αρχικές θέσεις όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνάντηση της Σίνδου όπου ρητά και κατηγορηματικά ζητείται άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για συνάντηση και διάλογο με τον Πρωθυπουργό καθώς επίσης ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.

2. Κλιμάκωση περαιτέρω της κινητοποίησης με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και 24ωρο αποκλεισμό από τις 12.00 π.μ. του Σαββάτου έως 12.00 π.μ. της Κυριακής. Αποφασίστηκε ακόμη, λόγω τις αυριανής 24ωρης απεργίας στην οποία πρωτίστως θα μετέχουν και όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, λιμάνια, αεροδρόμια για διευκόλυνση και ομαλή μεταφορά και μετακίνηση στους τόπους των συγκεντρώσεων.

3. Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων, συστάθηκε επιτροπή η οποία θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας στις 07/02/2016 καθώς και όπου αλλού χρειαστεί να παραστεί.

Στα χνάρια των Ελλήνων και οι Γάλλοι αγρότες

Το παράδειγμα των Ελλήνων αγροτών φαίνεται να ακολουθούν και οι Γάλλοι αγρότες. Η σημερινή ημέρα ορίσθηκε ως ημέρα «έκτακτης ανάγκης για τον αγροτικό κόσμο» με νέες μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle (και παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η Ναυτεμπορική), στη Βρετάνη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη συνέχιζαν να μπλοκάρουν δρόμους και αρτηρίες σε διάφορες περιοχές, όπως στην πόλη Σεν Λο, όπου άδειασαν σανό, λαχανικά και άλλα προϊόντα έξω από δημόσιες υπηρεσίες.

Μετά τον πόλεμο του 1955 οι γάλλοι αγρότες, καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, και εποχιακοί έφθαναν τα 6.000.000 εκατομμύρια, ενώ οι περίπου 2.300.000 φάρμες ή αγροκτήματα αντιπροσώπευαν το 30% της απασχόλησης. Σήμερα. σύμφωνα με στοιχεία του 2014, εκπροσωπούν μόλις το 3% της απασχόλησης.

H συντριπτική αυτή πτώση έχει συμπαρασύρει και τη δύναμή τους. Μεγάλη πτώση διαγράφεται και στις αποδοχές τους: το μέσο ετήσιο εισόδημά τους μειώθηκε από 35.500 χιλιάδες ευρώ το 2012 κατά 30% το 2014, ενώ το 2015 ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά.

Στο μεταξύ οι χοιροτρόφοι της Βρετάνης αντιμετωπίζουν τη σκληρή ανταγωνιστικότητα των Γερμανών σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο και οι παραγωγοί γάλακτος δείχνουν με το δάχτυλο την Ευρώπη για την κατάργηση των ποσοστώσεων. Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές σιτηρών, που ενώ ένιωθαν αφεντικά το 2012 με 61.000 μέσο ετήσιο εισόδημα έπεσαν στις 17.000 το 2014 λόγω της μεγάλης πτώσης στην τιμή των σιτηρών.

Την ίδια ώρα τα χρέη αγροτών στις τράπεζες έχουν φθάσει στα ύψη, από 200.000 έως 800.000 για ορισμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher-daskalos
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για το σύνολο των εκπαιδευτικών σε σταθερή ημερομηνία...
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Άνοια
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας