Thumbnail

Δύο γνωστοί φωτορεπόρτερ, ο Νικόλαος Γιακουμίδης και ο Δημήτρης Μεσσίνης, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων Associated Press για κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας χιλιάδων φωτογραφιών, εμπορικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κάνοντας χρήση αυτών χωρίς την προαπαιτούμενη άδεια που προβλέπει ο νόμος 2121/1993.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότιτο πρακτορείο ΑΡ, πέραν του δικαιώματος χρήσης για δημοσιογραφικό σκοπό (editorial use only), τα τελευταία χρόνια, όπως τυχαία ανακαλύφθηκε, παραχωρούσε προς πώληση και εμπορική χρήση μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Δημήτρη Μεσσίνη και του Νικόλαου Γιακουμίδη, για εκτύπωση φωτογραφιών υψηλής αισθητικής (fine print) προς όλους τους ιδιώτες χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο μέσω του συγκεκριμένου site www.replayphotos.com/apphotostore.

Πάνω από 3.000 φωτογραφίες των δύο φωτογράφων ήταν αναρτημένες στο διαδίκτυο προς πώληση (εμπορική χρήση), επιτρέποντας στους αγοραστές, με επιλογή τους ακόμη και την παράνομη αλλοίωση της ακεραιότητας των πρωτοτύπων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των δημιουργών, με αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό του πρακτορείου εις βάρος τους.

'Οταν ο Δημήτρης Μεσσίνης τους ενόχλησε για το συγκεκριμένο θέμα τον Νοέμβριο του 2014, το πρακτορείο αρνήθηκε κατ’ αρχήν ότι κάνει εμπορική πώληση φωτογραφιών, αλλά στη συνέχεια κατέβασε αρχικά τις δικές του φωτογραφίες από την ιστοσελίδα AP PHOTO STORE και τις επόμενες μέρες τις φωτογραφίες του Νικόλαου Γιακουμίδη, καθώς και των υπόλοιπων φωτογράφων του πρακτορείου.

Ανακαλύφθηκε, επίσης, από τον Νικόλαο Γιακουμίδη ότι η παραχώρηση φωτογραφιών προς εμπορική χρήση γινόταν και προς άλλες εμπορικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο.

Μετά την αρνητική στάση του πρακτορείου ΑΡ σε εξώδικες προσκλήσεις των δύο φωτογράφων, οι ίδιοι κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κατά της νόμιμης εκπροσώπου του στην Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες αγωγές στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: tvxs.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

exetaseis
Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, για το σχολικό έτος 2025-26
Στις 10:00 ξεκινάει η διαδικασία - Η δομή και η διάρκεια των δοκιμασιών - Σε ποια μαθήματα εξετάζονται οι μαθητές και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, για το σχολικό έτος 2025-26