Thumbnail
Ευάγγελος Βενιζέλος

 «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αρκεί, χρειάζεται σχήμα προοδευτικού κέντρου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ευάγγελος Βενιζέλος |

Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Χάρης Ιωάννου

Η συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο του λίγα μέτρα από τη Βουλή κράτησε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, παρά τα απανωτά και πιεστικά ραντεβού του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας μακρά κυβερνητική θητεία αλλά και την αντιπροεδρία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά), ο 58χρονος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου από τη Θεσσαλονίκη δεν δείχνει διάθεση αποστρατείας.

Συναντά συνεχώς κόσμο, ίδρυσε το δικό του think tank (e-κύκλος) και προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν κινδυνεύει από Grexit, αλλά από «στασιμοχρεοκοπία».

Εξακολουθεί να μιλά με σκληρά λόγια για τον Γ. Παπανδρέου, ζητά νέο πολιτικό σχήμα στον χώρο του «προοδευτικού κέντρου» και χαρακτηρίζει λάθος την άνευ όρων ψήφιση του Μνημονίου εκ μέρους της αντιπολίτευσης το περασμένο καλοκαίρι.

• Κύριε πρόεδρε, με αφορμή το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δηλώνετε αντίθετοι στη μείωση των συντάξεων αλλά η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι ψηφίσατε 11 μειώσεις και τώρα αντιδράτε στη 12η.

Ναι, βεβαίως, ακόμη και αν το δούμε έτσι απλουστευτικά και λίγο συνθηματικά, γιατί είναι κακό αυτό; Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές.

• Βλέποντάς το τέσσερις μήνες μετά, μήπως τελικά ήταν λάθος που Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ψηφίσατε χωρίς όρους το «Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου»;

Προφανώς. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο. Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα.

• Δεν υπήρχε -και υπάρχει ακόμα- ο φόβος του Grexit;

Προσωπικά εκτιμώ ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία. Το σύρσιμο χωρίς απογείωση. Οχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα.

• Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για δημαγωγία, ψέματα, λαϊκισμό. Σε 18 μήνες όμως κέρδισε 4 εκλογές… Δεν έχει πάντα δίκιο η πλειοψηφία;

Οχι, βέβαια. Τι θα πει έχει δίκιο η πλειοψηφία; Η αλήθεια δεν είναι πάντα δημοκρατικά αποδεκτή, ούτε είναι δημοκρατικά επιλεγόμενη και δημοφιλής λύση. Ο κόσμος λέει «θέλω αλήθεια», αλλά αρέσκεται περισσότερο σε ένα γλυκό και ευχάριστο ψέμα και μπορείς επί τη βάσει ακραίων δημαγωγικών ψεμάτων, που μπορεί να είναι εθνικά επικίνδυνα και τα πληρώνει ο κόσμος με πολύ μεγάλο τίμημα, να οδηγηθείς σε τραγικά ιστορικά λάθη. Ο κ. Τσίπρας τώρα εμφανίζεται ως «πολιτικός μάγκας», επειδή παρουσιάζεται ως κυνικός, ως ικανός να εγκαταλείψει αξίες, υποσχέσεις και προγραμματικούς στόχους και να γίνει το αντίθετο του εαυτού του.

• Αλλά εκείνος έχει 35% και εσείς 4,7% τον Γενάρη και 6,3% τώρα, άρα κάτι κάνετε λάθος…

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε λάθος όταν επί χρόνια εκινείτο στο 3-4%; Το ζήτημα δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36% τον Ιανουάριο αλλά 35,5% τον Σεπτέμβριο μετά τη στροφή και τη διάψευση. Ποια προγραμματική πρόταση ήταν σωστή και ποια λάθος; Του Ιανουαρίου ή του Σεπτεμβρίου;

• Ο Θεόδ. Ρουσόπουλος μιλά για κοινά χαρακτηριστικά του Αλ. Τσίπρα με τον Ανδρ. Παπανδρέου και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για φλερτ Τσίπρα – Καραμανλή…

Εδώ και μήνες είχα πει στη Βουλή ότι οι κυβερνητικοί κύκλοι επικαλούνται τον κ. Καραμανλή και τον εμφανίζουν ως ανεκτικό ή συμπράττοντα. Είχα πει πως πιστεύω ότι αυτά δεν εκφράζουν τον κ. Καραμανλή και ότι θα ήταν χρήσιμη μια ευθεία διάψευση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η στελέχωση κρίσιμων τομέων της κυβέρνησης εξέπεμψε ένα μήνυμα προσέγγισης, το οποίο δεν είναι κακό ως μήνυμα συνεργασίας, εάν αυτό απηχούσε την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά εδώ βλέπουμε να υπάρχει ένα ζήτημα πέραν των κομματικών και θεσμικών σχέσεων.

Ετσι όπως τέθηκαν τα θέματα με τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, του κ. Παπαγγελόπουλου, τα δημοσιεύματα, τα σχόλια, τους υπαινιγμούς, τα σενάρια, δεν αρκεί μια απάντηση επί τη βάσει ακριτομυθιών ή με επίκληση κύκλων. Χρειάζεται μια επίσημη τοποθέτηση.

♦ Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ