Thumbnail
Γράφει η Κωστοπούλου Μίνα

 "Πηγαίνουμε με τον φίλο μου μια φορά την εβδομάδα σε ξενοδοχείο. Κάπου πρέπει να κάνουμε σεξ". Η "αποκάλυψη" της 23χρονης Μαρίας έδωσε τροφή για κουβέντα στην παρέα κάποια βράδια πριν. Υπήρξε μια κομβική παράμετρος σε αυτό που έλεγε: το σεξ στο παιδικό δωμάτιο, στο σπίτι των γονιών, είναι δύσκολο.


Τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής είναι γνωστό πως είχαν πελατεία και πριν την κρίση. Το κλισέ ήθελε "παράνομα" ζευγάρια. Σήμερα, όμως, που οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να οργανώσουν τη ζωή τους και να μείνουν μόνοι, αναδύεται μια νέα πραγματικότητα: χωρίς δικό σου σπίτι, κάπου πρέπει να κάνεις σεξ. Μέσα σε ένα πλέγμα ανεργίας, επισφάλειας, κατάρρευσης διάφορων σταθερών (ακόμη και ψυχολογικών) των περασμένων χρόνων, μέσα σε μια συνθήκη που η σεξουαλικότητα έχει απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό, η διαχείρισή της σε ένα πλαίσιο ατομικών επιλογών καθίσταται πιεστική. Χωρίς δε να έχουν δικό τους σπίτι ούτε οι φίλοι σου, οι συμφοιτητές σου, οι συνάδελφοί σου, κάπου πρέπει να βρεθείς με τον σύντροφό σου - περιστασιακό ή μόνιμο.
Σαφώς, όσοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, απομονωμένα μέρη ή το πατρικό όταν λείπουν οι γονείς, δεν ανακάλυψαν την Αμερική. Κι όμως, μέσα από τη συζήτηση βγαίνει αυτό που λέει ο λαός: "η φτώχεια θέλει καλοπέραση" - ή αλλιώς: δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να έχεις πρόσβαση στις παραπάνω λύσεις.
 
Προσφορές για νέους, φοιτητές και ανέργους
Ο Ευάγγελος Κοτσίνης, ιδιοκτήτης του "Attiki Evans Hotel", στα Εξάρχεια, επιβεβαιώνει: "Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έρχονται στο ξενοδοχείο μας. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας το μέγιστο καλύτερο προϊόν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αγαπώ τη δουλειά μου. Έχουμε προσφορές για νέους, φοιτητές και ανέργους, δωρεάν ποτό, τσιγάρα και φυσικά απόλυτη εχεμύθεια". Η εχεμύθεια, σε κάθε περίπτωση, καθιστά οριακά αδύνατη την ύπαρξη στατιστικών για το αν μέσα στην κρίση οι νέοι άνθρωποι επισκέπτονται συχνότερα τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής, ωστόσο φαίνεται πως κάτι υπάρχει εδώ.
"Η οικονομική κρίση, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη νέα γενιά, αποτελεί φραγμό για την ανεξαρτησία των νέων. Αναγκάζονται να παραμένουν προσκολλημένοι στο σπίτι και την 'προστασία' της οικογένειας, επιμηκύνοντας την εξάρτησή τους από τους γονείς", υποστηρίζει η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο, και συμπληρώνει: "Θα περίμενε κανείς τον περιορισμό της τάσης προσφυγής στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής για τους νέους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για το πόσοι και ποιοι νέοι πηγαίνουν".
"Είναι ενδιαφέρον ότι τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής έχουν φτιάξει πλαίσιο προσφορών που απευθύνεται στη νεολαία και στους ανέργους, ωστόσο συνολικά στον τομέα της εστίασης, ήδη από της πρώτες φάσεις της κρίσης, έχει εμφανιστεί μία τάση 'προσφορών', που είτε αντανακλούν μια προσπάθεια προσαρμογής στις ανάγκες της ζήτησης, είτε λειτουργούν ως προσχήματα μιας κερδοσκοπικής πρακτικής", σχολιάζει η Αλίκη Κοσυφολόγου, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ.
 
"Η κοινωνία είναι σήμερα λιγότερο σεμνότυφη"


Κερδοσκοπικές ή μη, πάντως, οι προσφορές μοιάζουν να μη μένουν ανεκμετάλλευτες. Η καθηγήτρια Αλ. Κορωναίου παρατηρεί πως "ενδεχομένως, πολλοί νέοι άνθρωποι να μην έχουν άλλη διέξοδο για μια ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικής τους ζωής από το να προσφύγουν σε κάποιο φτηνό δωμάτιο, μακριά από το οικογενειακό βλέμμα. Η κοινωνία άλλωστε είναι λιγότερο σεμνότυφη σήμερα σε αυτά τα θέματα".


Η Στέλλα είναι 49 χρονών σήμερα. Μιλώντας για τις δικές της νεανικές ερωτικές ιστορίες, λέει πως "τότε δεν μπορούσες να πας εύκολα σε ξενοδοχεία. Αν σε έβλεπε κάποιο μάτι, ήταν δύσκολο να δικαιολογήσεις πώς μπορεί η κόρη του τάδε να μπαίνει σε ένα τέτοιο μέρος, που παράνομα ζευγαράκια επιλέγουν ή άνδρες φέρνουν γυναίκες επί πληρωμή".
Η 22χρονη Σίλια απαντά: "Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε να με δουν ούτε και να το συζητήσω. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να πηγαίνεις σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής, αλλά από το να νοικιάσεις σπίτι είναι πολύ πιο φθηνό, όπως και πιο άνετο από το να είσαι μονίμως με τον φόβο μη σε δει κάποιος σε έναν εξωτερικό χώρο, που θα κάνει κρύο και δεν θα βολεύει". Η Σίλια είναι φοιτήτρια. Η παρέα της μένει εξίσου στα πατρικά σπίτια.
 
Αντί για ποτό, επιλέγουν ξενοδοχείο...


"Υπάρχουν είτε εξευτελιστικά φθηνά ξενοδοχεία, που όμως αγοράζεις και το ρίσκο ενός βρόμικου δωματίου πολλές φορές, όπως και το ρίσκο μιας κακής διάθεσης", λέει ο Γιάννης, "είτε όχι απαραίτητα πολύ ακριβά, που έχουν όμως θεματικά δωμάτια και σου προσφέρουν άνεση". Περιμένοντας στο σαλόνι ενός ξενοδοχείου ημιδιαμονής, παρατηρεί πως "πολλές φορές το κόστος είναι αντίστοιχο μιας εξόδου για ποτό". Γύρω - γύρω μεγάλοι καθρέπτες, πολυτελή έπιπλα, δερμάτινοι καναπέδες και διακριτικός ερωτικός φωτισμός.
 
...και μιλούν ανοιχτά


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσο αναλυτικά μιλά κανείς σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο κάνει σεξ. Δεν είναι μόνο ο χώρος που το σεξ καταλαμβάνει στο δημόσιο διάλογο. Είναι η διαπλοκή ιδιωτικού και δημόσιου, σε βαθμό τέτοιο που ώς και η γλώσσα προκαλεί δομικούς περιορισμούς στην προσπάθεια να συζητήσει κανείς για τον έρωτα. Όταν ο Κen Plummer αναφερόταν "στην επιθυμία αναστοχασμού επί των προσωπικών σχέσεών μας" -δανειζόμενος τον όρο "αποκάλυψη των οικείων σχέσεων" (disclosing of intimacies) του Lynn Jamieson-, σχολίαζε "την εντεινόμενη διάθεση συζήτησης για τους μύχιους πόθους, τις σεξουαλικές επιλογές, τις προσδοκίες, αλλά και τα συναισθήματά μας". Ως τάση στο βιβλίο του "Intimate Citizenship: Private Decisions and Public Dialogues", την εντοπίζει στην εποχή μας που οι "ταυτότητες", οι βεβαιότητες για το τι σημαίνει "είμαι άνδρας, είμαι γυναίκα", έχουν καταρρεύσει - στα μάτια αρκετών τουλάχιστον.
Με τον όρο "intimate citizenship" ο Plummer επιχειρεί μια "πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό". "H ιδιότητα του πολίτη (citizenship) αναδύεται στη δημόσια σφαίρα. Η οικειότητα (intimacy) στην ιδιωτική. (...) Αυτό που προτείνω είναι ότι πλέον οι ιστορίες για την προσωπική ζωή αντανακλούν τον αργό θάνατο μιας μοναδικής 'μεγάλης αφήγησης'", εκτιμά.
Οι προσωπικές ιστορίες των νέων ανθρώπων που επιλέγουν τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής, που μιλούν για το πώς, πού και πότε επιλέγουν να κάνουν έρωτα, όχι μόνο δεν αποτελούν ταμπού, αλλά "φωτίζουν" και την κατάρρευση της μοναδικότητας ενός τροπισμού για τον έρωτα. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία και τον δικό του τρόπο να την πει. Μπορεί σήμερα η πρόσβαση σε χώρους που "φιλοξενούν" τον έρωτα μέσα στην κρίση να αποτελεί θέμα που λίγο έχει ερευνηθεί, ανοίγει όμως μια συζήτηση υπαρκτή.
 
Μεταξύ ανήλικης και ενήλικης ζωής...


"Οι νέοι οργανώνουν την καθημερινότητα τους ως ενήλικοι. Η παραμονή ή η επιστροφή στο 'παιδικό δωμάτιο' θέτει μία σειρά από προβλήματα, όπως η έλλειψη στέγης για τις ερωτικές σχέσεις. Ενδεχομένως εξαιτίας της διατηρούμενης πατριαρχικής δομής της οικογενείας και των κυρίαρχων ιδεοληψιών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, οι νέες γυναίκες υφίστανται μεγαλύτερη πίεση για την διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, ιδιαίτερα αν παραμένουν στην οικογενειακή εστία. Σε αυτό το πλαίσιο, νέες γυναίκες και νέοι άνδρες καθηλώνονται με ένα τρόπο σε μια ενδιάμεση ζώνη μεταξύ ανηλικιότητας και ενηλικίωσης, εμπειρία που συχνά λειτουργεί ως πηγή διαρκούς δυσφορίας", λέει η Αλίκη Κοσυφολόγου.
 
Ένα βράδυ στο σαλόνι


Βαριά διακόσμηση, κόκκινες αποχρώσεις, μεγάλοι καθρέπτες, μικρά αγάλματα, κουρτίνες βαριές, σοκολατάκια και ξηροί καρποί στα σκαλιστά τραπεζάκια. Στον χώρο τρεις άνδρες από το προσωπικό προσέφεραν ποτό στους πελάτες. Τέσσερα ζευγάρια περίμεναν να αδειάσει κάποιο δωμάτιο. Κανείς δεν ήταν πάνω από 30 χρονών. Οι κοπέλες σαφώς πιο αγχωμένες μέσα στον χώρο. Μιλούσαν πιο δύσκολα. Ο χαμηλός φωτισμός έκανε την αναμονή πιο ήπια, όμως την ώρα που φώναζε ο ρεσεψιονίστ το όνομα κάποιου για να του δώσει το κλειδί, η συστολή μεγάλωνε.
"Πρώτη φορά έρχομαι στο Κολωνάκι", σχολίασε μια κοπέλα. Ήταν όμως στα Εξάρχεια. Κάπως έπρεπε ο φίλος της να της μειώσει το άγχος...

Πηγή: avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Πώς μπορείς να γιορτάσεις το Πάσχα;
Κι αν για τον Άγιο Βασίλη κάποια στιγμή απομυθοποιείς το όλο σκηνικό, για το Πάσχα δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Είναι, άλλωστε, τόσο ισχυρό το όλο...
Πώς μπορείς να γιορτάσεις το Πάσχα;
τροχαίο Πειραιώς
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
Βίντεο ντοκουμέντο αμέσως μετά το σοκαριστικό τροχαίο με πέντε άτομα στην Πειραιώς
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο