Thumbnail
Παρουσία του προέδρους της Δημοκρατίας

Κορυφώνονται αύριο στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 χρόνων από το ολοκαύτωμα. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης.

Ειδικότερα, στις 10.40 αύριο το πρωί θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων  πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χασάπη.

Στις 11.00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην συνέχεια, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές - δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δρόμος θυσίας, στον οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 800 δρομείς, θα διεξαχθεί σε απόσταση 10.000 μέτρων, με αφετηρία την μαρτυρική κοινότητα Ρογών. Εκεί, στις 8 Δεκεμβρίου του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 65 άνδρες κατοίκους του χωριού και στην συνέχεια το πυρπόλησαν. Ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από την ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων και συγκεκριμένα κάτω από το ρολόι του καμπαναριού, που έχει σταματήσει, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και δείχνει την ώρα της καταστροφής τής εκκλησίας, δηλαδή 2.35 μ.μ.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει στα Καλάβρυτα το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος.

Μία ώρα αργότερα, στις 7.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην μαθητικής εστίας Καλαβρύτων η παρουσίαση και βράβευση ποιημάτων του πανελλήνιου μαθητικού ποιητικού διαγωνισμού «'Αθλον ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη - Κουτσοχέρα». » Θα ακολουθήσει μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Επίσης, στο κτήριο της πλατείας Πετμεζαίων λειτουργεί σε συνεργασία με το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος έκθεση εικαστικών έργων, εμπνευσμένων από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidimia_ilaras_ipa_2542019.jpg
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
«Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα», λένε οι ειδικοί
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
ΔΙΕΚ
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά
Αν το έργο ενός εκπαιδευτή αξιολογηθεί ως «ακατάλληλο» τίθεται εκτός του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης για το επόμενο ένα έτος
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά