Thumbnail
Συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα

Την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έθεσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, για την εκταμίευση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 


Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο, πρόσθεσε, "με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή απ όλους".


Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.


Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκταμιευθούν πόροι προς την Ελλάδα χωρίς συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα (ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας κλπ.)

Κανένα περιθώριο χαλάρωσης δε φαίνεται να υπάρξει όμως ούτε στα δημοσιονομικά ζητήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πύλη εισόδου κύματος προσφύγων.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Κομισιόν λειτουργεί με πυξίδα τους κανόνες της. Για την Ελλάδα η πυξίδα είναι το μνημόνιο. Δεν θα χαλαρώσουμε τους κανόνες. Ασφαλώς, όπως έχει πει και ο πρόεδρος Γιούνκερ, υπάρχουν δυνατότητες λήψης μέτρων σε περίπτωση που διαμορφωθούν εξαιρετικές συνθήκες και αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε, αφού μελετήσουμε πραγματικά στοιχεία, δαπάνες κλπ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι στη φιλοσοφία μας η γενική χαλάρωση».

Ως προς το συνταξιοδοτικό, είπε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμο, οι οποίες θα προσδιοριστούν τον Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Για τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί κουλτούρα ευθύνης και πληρωμής. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό, είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hpa_foithtes
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση αστυνομικών κατά φοιτητών στο UCLA - Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες - Δείτε Live
Εισβολή της αστυνομίας στο UCLA - Οι αστυνομικοί ξηλώνουν οδοφράγματα και να κάνουν συλλήψεις, εκτοξεύοντας κρότου λάμψης και λαστιχένιες σφαίρες
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση αστυνομικών κατά φοιτητών στο UCLA - Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες - Δείτε Live
isopedomeni-gaza
Η αντιφατικότητα μεταξύ εκεχειρίας, ολυμπιακής φλόγας και λεηλατημένης Γάζας
Η αρχαία ολυμπιακή εκεχειρία, η αναστολή δηλαδή των πολέμων κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων αθλητικών αγώνων, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο δυναμικός...
Η αντιφατικότητα μεταξύ εκεχειρίας, ολυμπιακής φλόγας και λεηλατημένης Γάζας
peripoliko.jpg
Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση στον 27χρονο που θώπευσε στο στήθος ανήλικη
«Στεκόμουν στο πεζοδρόμιο και ξαφνικά ο κατηγορούμενος γύρισε και με έπιασε στο στήθος. Άρχισε να με ακολουθεί και φώναζα βοήθεια. Μετά με έβριζε....
Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση στον 27χρονο που θώπευσε στο στήθος ανήλικη