Thumbnail
Θανάσης Τσιριγώτης

Μία από τις “κρυμμένες” πλευρές των εκλογών είναι η διατύπωση σε μεγάλη πανεθνική κλίμακα των αξιών της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Δηλαδή η διαμόρφωση  των “θέλω” και του πολιτικού “γούστου” των κυριαρχούμενων  τάξεων, στρωμάτων και ανθρώπων. Είναι γνωστό πως η κυρίαρχη ιδεολογία σε κάθε κοινωνικό σχηματισμό είναι η ιδεολογία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών.
Αυτοί έχουν στα χέρια τους όλους τους μηχανισμούς-κλειδιά  για να διαμορφώνουν σε όλο το λαό τις προτάσεις τους ως τις μόνες αποδεκτές. Τέτοιοι μηχανισμοί σε μια παλαιότερη φάση ήσαν το σχολείο, ο στρατός, η οικογένεια και η εκκλησία. Σήμερα προστέθηκε και η θηριώδης δύναμη των Μέσων Μαζικής (τάχα) Ενημέρωσης.
Τα τελευταία έχουν το ισχυρό πλεονέκτημα να βρίσκονται τρυπωμένα και στο “τελευταίο” σπίτι και συστηματικά, καθημερινά, ανεπίστροφα σχεδόν να υποβάλλουν σε τεράστια κλίμακα τον κόσμο στη βάσανο όλων των ιδεών τους. Ιδέες που σχετίζονται με τα φανερά και κρυφά αφεντικά τους. Ιδέες που ενσωματώνονται στο μυαλό των ανθρώπων έτσι ώστε να τις οικειοποιούνται σαν δικές τους, να τις νομίζουν δικές τους ενώ τις γέννησαν τα αστικά μυαλά. Μια τέτοια , τρομακτικού βάθους και δύναμης, είναι η ενσωμάτωση της πολιτικής ανημπόριας. Καθένας και καθεμιά από μας μπορεί  να γεννιέται και να πεθαίνει, να παράγει, να πληρώνει φόρους, να μεγαλώνει τα παιδιά και μύρια όσα “ων ουκ έστιν αριθμός”. Όλα εκτός από ένα: Να μπορεί να κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Αυτό το θεάρεστο έργο ανατίθεται σ' ένα τσούρμο βουλευτών, οι περισσότεροι των οποίων δεν αξίζουν δεκάρα τσακιστή. Όποιος ξέρει το ποιόν, την καλλιέργειά τους, την προσφορά τους και τα ιδανικά τους, δεν θα τους προσλάμβανε ποτέ ούτε για υπαλλήλους “γραφείου τελετών”.
Η διατύπωση και το ρίζωμα του μοναδικού, αλάνθαστου και ασφαλούς δρόμου “της Ευρώπης” αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία της “πλύσης εγκεφάλου” που υποστήκαμε τις τελευταίες μέρες. Αλλά το υπερόπλο της άρχουσας ιδεολογίας, κάτι που αγγίζει τα όρια του ιστορικού σαρκασμο, είναι η επιβολή των προσώπων του πολιτικού υπηρετικού προσωπικού. Το έργο θα μπορούσε να έχει τίτλο “Ο υπηρέτης μου είναι υπέροχος” και η άσκηση αφορά όχι μόνο τους πρωτοετείς φοιτητές στις σχολές επικοινωνίας, όπως ονομάστηκε τελευταία η προπαγάνδα.  
Βεβαίως ισχύει ότι στην αρένα των μονομάχων θυσιάστηκαν πολλοί γενναίοι άνδρες του αστικού κόσμου. Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος, Καρατζαφέρης, Κουβέλης, αλλά βεβαιότατα το αστικό σύστημα δοκιμάζει τα γούστα και τις αντοχές του λαού με τους Τσίπρα, Θεοδωράκη, Καμμένο, Γεννηματά και πρόσφατα με τον πολλαπλώς προβληθέντα Λεβέντη -πρόκειται για το μεγάλο σουξέ των Mega, Star, Σκάι και ΑΝΤ1. Απέναντι στο πολυπλόκαμο τέρας η αριστερά, η πραγματική αριστερά, η αριστερά του “Κ” προσήλθε με γυμνά χέρια και τις ιδέες της.  Οι κερκίδες όμως είχαν διαμορφώσει άποψη  από τον αντίπαλο, ήθελαν λιγότερο άρτο και περισσότερο θέαμα και η αρένα, η εκλογική αρένα ήταν ο κατάλληλος χώρος για την ιεροτελεστία.
Χωρίς αντίρρηση ισχύει ο αντίλογος. Όταν υποχωρεί το στράτευμα ο εχθρός επιτίθεται ανελέητα.
Χωρίς αντίρρηση ισχύει ότι θα φάμε πολλά καρβέλια ώσπου να ρίξουμε ανάσκελα τον πολιτικό Κέρβερο και την ιδεολογική Λερναία Ύδρα.
Αλλά σ' αυτό τον τραχύ δρόμο θα χρειαστεί να μελετήσουμε βαθύτερα τον εχθρό μας.

 

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα