Thumbnail
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό

Προειδοποίηση προς τους πολίτες για ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού, απευθύνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας.


Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την εθνική αστυνομία του εκάστοτε κράτους.


Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό "Android", ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και "tablets".


Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.


Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για περαιτέρω βοήθεια.


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το φαινόμενο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητα στη λεωφόρο Συγγρού
«Κάμερα – θησαυρός» στη Συγγρού: 750.000 ευρώ σε πρόστιμα μέσα σε λίγες ώρες
Η πρώτη AI κάμερα της Αθήνας «συλλαμβάνει» παραβάτες και φέρνει ταμείο ρεκόρ – Τι σημαίνει για τους οδηγούς
«Κάμερα – θησαυρός» στη Συγγρού: 750.000 ευρώ σε πρόστιμα μέσα σε λίγες ώρες
επιδομα
Νέο Επίδομα 1700€ φέρνει το 2026 με το καλημέρα σε χιλιάδες εργαζόμενους
Το νέο voucher των 750 ευρώ έρχεται με το καλημέρα το 2026, έπεται πρόγραμμα έως 1700 ευρώ από ομοσπονδία και ακόμα 7 δράσεις ενίσχυσης από την ΔΥΠΑ!...
Νέο Επίδομα 1700€ φέρνει το 2026 με το καλημέρα σε χιλιάδες εργαζόμενους
astinomia
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο ΤΕΕΜ και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Δροσοπούλου, από το ύψος της οδού Ανάφης.
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
ραμαλα
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)
Σοκαριστικά πλάνα από τη Δυτική Όχθη αναδεικνύουν την κλιμάκωση της βίας και τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)