Thumbnail
Σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Στις Βρυξέλλες θα «παιχτεί» μια από τις τελευταία πράξεις του έργου της διαπραγμάτευσης σήμερα το απόγευμα, με την Κυβέρνηση να παρουσιάζει τις θέσεις της μετά την συντριπτική νίκη της στο δημοψήφισμα.

Η πρωτοβουλία για σύγκλιση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών οδήγησε σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική ισχύ της απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ότι ζητούν:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η χθεσινή ημέρα, η πρώτη μετά το δημοψήφισμα, είναι ενδεικτική για το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους οικονομικούς παράγοντες και ευρωπαίους ηγέτες.

Οι δηλώσεις προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.

Σε πιο καλό κλίμα ήταν οι δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ και του Γάλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή τους στο Παρίσι, δεν έκλεισαν την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγοραν «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Το ζύγι των ισορροπιών όμως καθορίστηκε χθες το βράδυ μετά την απόφαση της ΕΚΤ όπου μια μέρα μετά το δημοψήφισμα επέλεξε να αυξήσει τις πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, κουρεύοντας τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών αφήνοντας όμως σταθερή την έκτακτη ενίσχυση από τον ELA.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα