Thumbnail
Μεγάλο παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τους δανειστές

Μεγάλο παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τους δανειστές με της διαφορά να βρίσκεται στα 2,3 δις ευρώ, μέχρι στιγμής.

Η νέα πρόταση, των θεσμών, σύμφωνα με την "Καθημερινή"  έρχεται σε αντιδιαστολή με την ελληνική, κυρίως ως προς τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και τον ΦΠΑ, καθώς και στις δράσεις για την εξεύρεση του 1% του ΑΕΠ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, οι δανειστές απορρίπτουν και ορισμένα από τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ επιμένουν στην περαιτέρω περικοπή αμυντικών δαπανών.

Ειδικότερα:

1. ΦΠΑ: Το νέο σχέδιο των πιστωτών εναρμονίζεται ως προς τον αριθμό των συντελεστών του ΦΠΑ (τρεις: 6%-13%-23%), ωστόσο μετατάσσει μεγάλο μέρος των τροφίμων και την εστίαση στον υψηλό συντελεστή 23%. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον ετήσια έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,36 δισ. ευρώ που προέβλεπε η ελληνική πρόταση.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αντιπρόταση των δανειστών προβλέπει πως στο 13% θα υπαχθούν τα «μη μεταποιημένα τρόφιμα» και όλα τα άλλα τρόφιμα στο 23%. Ως «μη μεταποιημένα» θεωρούνται –βάσει του κοινοτικού κανονισμού 852/2004– τα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί μεταποίηση. Με την πρόταση αυτή το γάλα, το ψωμί, το λάδι κ.λπ. θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%, καθώς είναι μεταποιημένα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι τα «βασικά τρόφιμα» θα υπάγονταν στον συντελεστή 13%.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντιπρόταση των δανειστών:

• στο 6% θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα

• στο 13%, τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία

• στο 23%, όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

2. Επιχειρήσεις: Οι δανειστές αντιδρούν στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και διέγραψαν από την ελληνική λίστα ως ισοδύναμο μέτρο την έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ μείωσαν στο 28% (αντί ελληνικής πρότασης για 29%) την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους (σήμερα είναι στο 26%). Αντιθέτως, πρόσθεσαν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

 

Αυτή τη στιγμή, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.), στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 100% για τις τράπεζες.

 

3. Εισφορά αλληλεγγύης: Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, με τους θεσμούς να ζητούν απλώς την αύξησή της. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:

• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%

• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%

• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

4. Φορολόγηση αγροτών: Στην ελληνική πρόταση γίνεται μία απλή αναφορά για επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, ενώ στην αντιπρόταση των εταίρων περιλαμβάνεται η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους. Επίσης, οι δανειστές ζητούν τον επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επίδομα θέρμανσης: Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή του.

6. ΕΝΦΙΑ: Οι θεσμοί ζητούν οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν την εισπραξιμότητα του μέτρου που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ.

7. Φόρος Πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συχνοτήτων: Οι προτάσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν.

8. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G: Οι δανειστές απορρίπτουν ως ισοδύναμα μέτρα τις δύο αυτές παρεμβάσεις.

9. Αμυντικές δαπάνες: Ενώ η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανελλαδικεσ
Πανελλήνιες - ΓΕΛ: Πρεμιέρα σήμερα με «Νεοελληνική Γλώσσα» για 70.000 υποψήφιους-Προτεινόμενα θέματα

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα Παρασκευή, 1 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους περίπου 70.000 μαθητές/υποψήφιους των...

Πανελλήνιες - ΓΕΛ: Πρεμιέρα σήμερα με «Νεοελληνική Γλώσσα» για 70.000 υποψήφιους-Προτεινόμενα θέματα