Thumbnail
Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ

Την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβρη, δεσμεύτηκε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λέγοντας ταυτόχρωνα πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβρη θα δίνει τη δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, είπε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο» αλλά αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.

«Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κα Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Χαρακτήρισε επίσης «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη.

Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ, ωστόσο γνωστοποίησε πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, επισημαίνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει (χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο) μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα «της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης», όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως «όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο». «Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια», είπε.

Πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stranger things
Stranger Things: Τι ώρα ανεβαίνουν στην Ελλάδα τα νέα επεισόδια – Πότε το μεγάλο φινάλε
Τα νέα επεισόδια του Stranger Things κάνουν πρεμιέρα τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Δεκεμβρίου στο Netflix, στις 03:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το...
Stranger Things: Τι ώρα ανεβαίνουν στην Ελλάδα τα νέα επεισόδια – Πότε το μεγάλο φινάλε
skilos
Πώς να αναγνωρίσετε αν ο σκύλος σας χάνει την όρασή του
Η απώλεια όρασης στους σκύλους είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουν, αλλά και ως αποτέλεσμα ορισμένων...
Πώς να αναγνωρίσετε αν ο σκύλος σας χάνει την όρασή του
καταιγίδα
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταιγίδα
Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με ζημιές στα πρανή του ρέματος Πικροδάφνης και σε άλλα σημεία της πόλης. Η κήρυξη ανοίγει...
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταιγίδα
σως
Η συνταγή που σάρωσε το 2025 – Η σάλτσα που απογειώνει κάθε πιάτο
Μια απλή αλλά πανίσχυρη ιδέα είναι αρκετή για να κατακτήσει τον κόσμο της γαστρονομίας. Το 2025, αυτή η ιδέα ακούει στο όνομα hot honey sauce.
Η συνταγή που σάρωσε το 2025 – Η σάλτσα που απογειώνει κάθε πιάτο