Thumbnail
Σε ποιες τράπεζες διετέλεσε στέλεχος

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens. Ο Οσβαλντ εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι και συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο  εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγγελής.

Ποιος είναι όμως ο Όσβαλντ και ποιος ο ρόλος του στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens;

Ο Όσβαλντ γνωστός στους τραπεζικούς κύκλους διετέλεσε στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στη BNP PARIBAS και εμπλέκετια σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνυ Λυγινού.

Οι αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι. Ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον δυο ανακριτών που ερευνούν μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Η φυλακή ωστόσο για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είναι μονόδρομος καθώς αναμένεται να παραμείνει κρατούμενος προκειμένου να καθίσει μαζί με δεκάδες ακόμα κατηγορούμενους στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για τα "μαύρα" ταμεία της SIEMENS.

Όπως αναφέρει το thetoc.gr, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ ήταν αχώριστο δίδυμο στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές καθώς έχουν εμπλακεί σε περισσότερες της μιας υποθέσεις 0 συγκοινωνούντα δοχεία. Μάλιστα οι δύο εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την ίδια τακτική απέναντι στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, αρνούμενοι να εμφανιστούν για να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι εκδόθηκαν τρία εντάλματα σύλληψης από τους ανακριτές Διαφθοράς.

Ο Ζαν Κλόντ Όσβαλτν και ο Φάνης Λυγινός εμπλέκονται και στη δικογραφία που αφορά στην προμήθεια των υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

 

Στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδὀθηκε πρόσφατα γίνεται ιδιαίτερη μνεία  στον τραπεζίτη Ζ.-Κλ. Όσβαλντ και στον Φ. Λυγινό, οι οποίοι, όπως περιγράφεται, μέσω εταιρειών, διαπιστευμάτων, αλλά και υπεράκτιων έβαλαν στους λογαριασμούς του επίσης κατηγορουμένου, Α. Κάντα (τότε αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ) χρηματικό ποσό από μίζες ύψους 1.471.549 ευρώ. Στη συνέχεια μεταβίβασαν την παράνομη περιουσία του Α. Κάντα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της τράπεζας Julius Baer στη Σιγκαπούρη. Τα χρήματα μπήκαν σε ίδρυμα με σκοπό να αποσυνδεθούν από τα κεφάλαια Κάντα και τελικά να καταλήξουν στην Αθήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγήθηκαν και κεφάλαια από τους τραπεζίτες Φ. Λυγινό και Σπ. Μεταξά, επίσης κατηγορούμενο.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
Σοκ στην Κρήτη: Νονός του βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
O 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος μαζί του
Σοκ στην Κρήτη: Νονός του βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
dpth
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
Συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024