Thumbnail
Παμβώτιδα, η λίμνη των στεναγμών

Πρωί Κυριακής 15 Μάρτη, της Σταυροπροσκυνήσεως, όπως έδειχνε το ημερολόγιο, στη λάσπη της όμορφης Παμβώτιδας αποκαλύφθηκε η βρώμικη όψη μιας ένοχης κοινωνίας.

Τυχαίο γεγονός, η εύρεση του σταυρωμένου από τους ανθρώπους Βαγγέλη, θλίψη και οδυρμός για την ουδέτερη στάση και την αμεριμνησία των συνανθρώπων του.

Μεγάλο το χρονικό διάστημα που ο Βαγγέλης σήκωνε τον βαρύ σταυρό της καθημερινότητάς του. Μαρτύριο η ζωή του, σπουδή επάνω στον τρόμο θα έλεγε κανείς, στον καιρό της νιότης και της χαράς των φοιτητικών χρόνων για τους άλλους. Για εκείνον όμως, ο φόβος από την ανελέητη βία που ασκήθηκε επάνω του κατ’ επανάληψη, παρέλυσε την ύπαρξή του.

Κοινό μυστικό για τον μικρόκοσμο της σχολής, οι χλευασμοί και τα πειράγματα-βασανιστήρια από τους δυνατούς «άντρες» που διασκέδαζαν με τον τρόπο αυτόν την ανία τους χωρίς να τους ελέγχει κανείς, φανερώνοντας την τυραννική ψυχή τους. Και οι υπόλοιποι, ο περίγυρος, πού ήταν; θα αναρωτηθούμε· απλά κοιτούσε τη δουλειά του; δεν ξέρω, δεν είδα, δεν ασχολούμαι. Τίποτα παράξενο. Συνηθισμένη συμβουλή από την οικογένεια, η αποφυγή ανάμειξης σε «ξένες» υποθέσεις, που καλλιεργεί έναν άλλο φόβο, τον φόβο του μπλεξίματος. Η προσδοκία της φιλήσυχης κοινωνίας: η ζωή να κυλάει ήσυχα, υπομονετικά, απροβλημάτιστα και ο καθένας να ενδιαφέρεται μέχρι εκεί που κλείνει η πόρτα του. Νοιάζομαι για τους άλλους, συντρέχω τον αδύναμο, σημαίνει ότι γνωρίζω την αξία της ζωής, μεριμνώ για τα κοινά, και για έναν καλύτερο κόσμο.

Αντίθετα από τα παραπάνω, η εικόνα της κλειστής γαλακτοκομικής σχολής ήταν η εικόνα των κλειστών στομάτων και των ελαστικών συνειδήσεων. Η εικόνα και το ομοίωμα της κοινωνίας, της υποκρισίας και αδιαφορίας. Σχετικά με το θέμα, μια εβδομάδα πριν έγινε ενημέρωση στα σχολεία για τον εκφοβισμό και τις επιπτώσεις του λεγόμενου bulling. Λίγες μέρες μετά είχαμε σοβαρό θέμα σχολικού εκφοβισμού που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η βία, πανταχού παρούσα. Τι κάνουμε; Η ενημέρωση για το bulling σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακή, παραμένει όμως έωλος αν δεν γίνει κατανοητό ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι μέρος του γενικότερου εκφοβισμού των πολιτών, αφού το σχολείο είναι μικρογραφία και καθρέφτης της κοινωνίας που ζούμε.

Στην εποχή της κρίσης και της όξυνσης των αντιθέσεων φαίνεται ότι οι τραμπούκοι, οι μπράβοι και οι νταήδες αναλαμβάνουν δράση μέσα κι έξω από τα σχολεία για να λύσουν τα προβλήματα στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Ο φτωχοδιάβολος νταής χαζεύει στο χλωμό πρόσωπο της εξουσίας τη δύναμη που του λείπει, και τη θέλει τόσο πολύ για να δείξει ότι και αυτός είναι κάποιος και όχι το τίποτα. Εισπράττει τη βία την οποία και θα αποδώσει στη συνέχεια με τη σειρά του. Φαίνεται αναμενόμενο, μία ανταγωνιστική και βίαιη κοινωνία να συντηρεί ένα ανταγωνιστικό σχολείο, που ενώ «παιδαγωγικά» καταδικάζει το bulling με διάφορες εκδηλώσεις, στην καθημερινότητα όμως προάγεται ο ανταγωνισμός, η αναμέτρηση και η εξόντωση του αδυνάτου. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι καταλαβαίνει και πώς αντιδρά ο έφηβος μέσα σε μία ανταγωνιστική κοινωνία που προωθεί την αναμέτρηση και την ανάπτυξη με στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα υποκρισίας και φόβου.

Γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα, ο φόβος κλείνει τα στόματα, ο φόβος αδρανοποιεί τους ανθρώπους αποτρέποντας από την ομολογία της αλήθειας που παραμένει στον βρώμικο βυθό της λίμνης μέχρι εκείνη τη μέρα που η αχτίδα του ήλιου θα αποκαλύψει το έγκλημα.

Σε αναμονή λοιπόν της τιμωρίας, και αν δεν σταματήσει ο άνεμος της αδιαφορίας να φυσάει στις καλαμιές της Παμβώτιδας, ας μην αναρωτηθούμε με απορία: εγώ είχα κλείσει την πόρτα μου ερμητικά, πούθε έρχεται το αίμα που γλιστρά κάτω απ’ τα πόδια μου;
Στον καιρό της βίας και του φόβου, η άγνοια και ο εφησυχασμός είναι συνενοχή.

Η Ανδριανή Στράνη είναι εκπαιδευτικός, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 200€


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα