Thumbnail
Ανδριανή Στράνη

Στην εποχή της ανάθεσης ακόμα, ο λαός αποφάσισε. Είδαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταμετρήθηκαν οι ψήφοι. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον κόσμο να επιλέξει. Η επιδείνωση της κατάστασης, η αγανάκτηση, το οικονομικό αδιέξοδο, η απογοήτευση από την σχέση με την πασοκοδεξιά, η οργή για την ατιμωρησία στα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, ο κρυμμένος θυμός για το κατάντημα της χώρας, αλλά και η συνειδητή στάση ζωής με αγώνα προς μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Με εξαίρεση όσους είχαν αντικειμενικούς λογούς δυσκολίας προσέλευσης στις κάλπες και αρκετούς «ασθενείς» ιδιώτες που δεν άφησαν τον καναπέ, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία.
Ανάλογα λοιπόν με τη σκέψη, τον προβληματισμό και την τοποθέτηση απέναντι στη ζωή είχαμε και το αποτέλεσμα. Τεράστια η προσπάθεια να καταλάβει ο πολίτης τα αυτονόητα, να παραμεριστεί ο φόβος και να κάνει την υπέρβαση. Και ίσως πίστεψε ότι την έκανε, την υπέρβαση θέλω να πω, και με ανακούφιση από την επομένη μέρα έκατσε πάλι στον καναπέ, να παρακολουθεί από την τηλεόραση τις εξελίξεις.
Γείτονας μου, ένας συμπαθητικός άνθρωπος που έδειχνε λίγο φοβισμένος, μου είπε την επόμενη μέρα με υποψία χαμόγελου. Γυρίσαμε σελίδα απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς να γίνουμε και Βόρεια Κορέα. Φιλομαθής και κλειστός άνθρωπος καμμιά φορά αγόραζε βιβλία απο τον τηλεγεωργιάδη, αλλά τελευταία τα ’χε φτύσει με τους φόρους που πλήρωνε. Και το ότι δεν θα γινόμαστε Βόρεια Κορέα ήταν σίγουρο, σκεφτόμουν, γιατί αυτή η χώρα πέφτει κάπως μακριά.     
Μετά λοιπόν την εκδήλωση αισθημάτων χαράς για την αλλαγή της κυβέρνησης λίγων ήμερων με καλοκαιρία, περάσαμε σε συννεφιές με αφρικάνικη σκόνη. Ο υπουργός οικονομικών στη συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup για το θέμα του χρέους, απάντησε ότι τρόικα στην Αθήνα τέλος και ακουγόταν σαν να βυθίζει το πλοίο της αγάπης που είχε οριστεί για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις ακούστηκε το μπλουμ, ταράχτηκε ο Ντάιζελμπλουμ και ψυχραμένος αλλά ψύχραιμος (ως καλός φιλογερμανός) αν και έπιασε πάτο, αποχώρησε με μισή χειραψία, μισή κουβέντα και όλα μισά.
Η σημειολογία της εικόνας φοβερή. Πανελλήνια ανάσα ανακούφισης. Σαν να έβλεπες σε αγώνα Ελλάδας-Βραζιλίας το πρώτο γκολ από την Ελλάδα. Δεν λέω, η ψυχολογία σε κρίσιμες φάσεις είναι σημαντική και διόλου ευκαταφρόνητο το αποτέλεσμα να στηριχτεί ένας λαός μαθημένος να είναι υποτελής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του αίσχους. Επί δεκαετίες, στις διαπραγματεύσεις είμαστε όχι εταίροι, αλλά φτωχοί συνεταίροι, που εξυπηρετούσαμε την πολιτική των μεγάλων συμφερόντων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και τώρα που μας μάγεψε η εικόνα, περιμένουμε να δούμε και την πολιτική που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση παίρνοντας τη λαϊκή εντολή. Ακόμα κι αν δεν το έχουμε πιστέψει πολύ ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς προστάτες, αξίζει να αγωνιστούμε αξιοπρεπώς για την εθνική μας ανεξαρτησία. Η αξιοπρέπεια στις διαπραγματεύσεις και οι ακέραιες πολιτικές θέσεις σε οδηγούν ισότιμα με τους άλλους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού σου. Είναι καιρός να πούμε όχι, και να ξαναρίξουμε την τράπουλα από την αρχή.
Επομένως, τώρα που είναι αρχή Τριωδίου-τέλος Τρόικας, είναι χρήσιμο να κάνουμε άσκηση θάρρους και ετοιμότητας. Στο όνειρο που ζούμε, θα φορέσουμε τη μάσκα του δυνατού, που όλοι την υπολογίζουν, και θα βγούμε στους δρόμους.
Σε αναμονή των εξελίξεων του Τριωδίου, οι μάσκες και τα κοστούμια πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα. Γιατί με μία καλή μεταμφίεση, μπορείς να τραβήξεις το ενδιαφέρον και να συμπαρασύρεις τα πλήθη. Τι γίνεται όμως όταν πέσουν οι μάσκες με το τέλος της Αποκριάς και η επερχόμενη νηστεία κάνει την εμφάνισή της; Τότε είναι που θα βγει ο λαός στους δρόμους για να διεκδικήσει όχι μόνο τα χαμένα δικαιώματα, αλλά τον χαμένο χρόνο και τη χαμένη ελπίδα, οριστικά.
Ο καιρός θα δείξει την αλήθεια.

Για δες καιρό που διάλεξε η τρόικα να φύγει,
τώρα που το τριώδιο στη χώρα μας ανοίγει.
                                                           
Κυριακή, Τελώνου και Φαρισαίου
Καλές Απόκριες          

    
                                                                                     Ανδριανή Στράνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα