Thumbnail
Λοκάουτ - Νέο μισθολόγιο - εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται πολλές από τις εκκρεμότητες του Μνημονίου, όχι όμως και τα επίμαχα θέματα του Ασφαλιστικού και των ομαδικών απολύσεων, σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταθέσει ως καταλύτη για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να περάσουμε στο νέο, μεταμνημονιακό στάδιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής – τον ECCL.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν «ΤΑ  ΝΕΑ», το προηγούμενο διάστημα και ιδίως στο Παρίσι υπήρξε συμφωνία σε αρκετές από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Αυτές οι εκκρεμότητες που έκλεισαν σχεδιάζεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο στον βαθμό που απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και εφ’ όσον βεβαίως επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα σημεία με την τρόικα. Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

  1. Νέο μισθολόγιο. Θα εφαρμοστεί για τους νεοεισερχόμενους από 1/1/2015, πιλοτικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1/7/2015 και έξι μήνες αργότερα θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.

Δηλαδή: Τη μείωση των αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων κατά 96 ως 148 ευρώ και την επί της ουσίας κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους καθώς επί δύο χρόνια θα βρίσκονται υπό δοκιμή και μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού θα κρίνεται η μονιμοποίησή τους.

Για έναν εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 684 από 780 ευρώ που είναι σήμερα, για έναν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 752 από τα 858 ευρώ, για τους νεοπροσλαμβανόμενους τεχνικής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει από τα 1037 στα 889 ευρώ και για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τα 1.092 στα 957 ευρώ.

  1. Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  2. Εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
  3. Λοκάουτ. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την τεχνική παράταση της συμφωνίας του Μνημονίου στην οποία αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ένα χρονικό διάστημα ως τις 15-20 Ιανουαρίου. Η παράταση αυτή, εξηγούσαν θα χρειαστεί να ξανανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρώπης και να ψηφίσουν την ένταξη της Ελλάδας στον ECCL. Εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση.

Ωστόσο στην ευρωζώνη πολλοί μιλούν για παράταση 6 έως και 12 μηνών.

Το μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, είναι το τι θα περιλαμβάνει το «Μνημόνιο» που θα συνοδεύει τον ECCL. Δείχνει αναπόφευκτο να υπάρχουν αναφορές σε Ασφαλιστικό στη δέσμευση να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιτρέποντας ένα περιθώριο χρόνου για να φανούν τα αποτελέσματα του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που τώρα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Όλα αυτά, όπως επισημαίνει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας – για να μην ξεχνιόμαστε – προϋποθέτουν, ότι τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν και η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα για να κλείσει η συμφωνία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PANELLINIES - 3.jpg
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική