Thumbnail
Ποιούς αφορά και ποιοί τη γλυτώνουν

Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκονται ο ελάχιστον χρόνο ασφάλισης των 15 ετών για τη λήψη κατώτατης σύνταξής, όπως επίσης οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάτω των 62 ετών με ειδικές διατάξεις με τους δανειστές να πιέζουν για αύξηση της ανταποδοτικότητας των παροχών σε σχέση με τις εισφορές.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» η ΄έκθεση του ΚΕΠΕ, που βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές προτάσεις αλλά πιθανά σενάρια προς εξέταση, αναφέρει πως επτά στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ λαμβάνουν συνάξεις «υψηλού κόστους», αναντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», δεν απέκλειαν χθες να βρεθούν στο «τραπέζι» και ορισμένες επιμέρους διορθωτικές κινήσεις στο Ασφαλιστικό που αφορούν την αποκατάσταση ανισοτήτων μεταξύ ασφαλισμένων στον ίδιο φορέα, άλλα και την ισορροπία μεταξύ εισφορών και παροχών.

Ποιοι τη γλιτώνουν

  • Μητέρες ανήλικων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν κατοχυρωμένο, αλλά όχι θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με τα ισχύοντα σήμερα μπορούν να φύγουν στο 50λ έτος με μειωμένη σύνταξη αν κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010, στο 52ο αν κατοχύρωσαν το 2011, στο 55ο αν κατοχύρωσαν το 2012 κ.λ.π.
  • Ειδικές διατάξεις ισχύουν και στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως για παράδειγμα η κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα με 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.6000 στα βαρέα το 2010 και μπορούν να φύγουν στο 55ο έτος.

Ποιους αφορά

Το σενάρια για αναλογικές των παροχών εισφορές ακουμπά και χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν τη σύνταξη των κατώτατων ορίων και η οποία ενσωματώνει μεγάλο ποσοστό προνοιακής παροχής. Η έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνει πως το 26% - δηλαδή το ένα τέταρτο – των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους με πληρωμένες εισφορές που δεν ξεπερνούν την 15ετία, δηλαδή τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μία σειρά από ασφαλισμένους με διατάξεις που ποικίλλουν από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ ευνοϊκότερες συνθήκες ισχύουν στο ΙΚΑ.

Από το «κάδρο» δεν μπορούν ίσως να αποκλειστούν και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορεί να έχουν κατοχυρωμένα αλλά όχι θεμελιωμένα δικαιώματα, όπως και υψηλές συντάξεις που έχουν βρεθεί ξανά στο στόχαστρο μειώσεων (π.χ. συνταξιούχοι Ταμείων ΔΕΚΟ< τραπεζών κ.λπ.).

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

wifi_4.jpg
Τι πρέπει να προσέχετε όταν συνδέεστε στο Wi-Fi- Πώς μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα σας
Μία κοινή συνήθεια με το Wi-Fi επιτρέπει στους απατεώνες να «μολύνουν» τις συσκευές σας – Οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα ακόμη λάθος
Τι πρέπει να προσέχετε όταν συνδέεστε στο Wi-Fi- Πώς μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα σας