Θετική απάντηση δίνει ο έγκυρος δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνών σχέσεων, Pepe Escobar, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι ο έλεγχος της πετρελαϊκής παραγωγής που έχουν πλέον στην κατοχή τους οι τζιχαντιστές, θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε ένα ισότιμο μέλος του Οργανισμού εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Οι “συμμορίες”, όπως τους χαρακτηρίζει, του Ισλαμικού κράτους έχουν εδώ και καιρό την δυνατότητα εξόρυξης, διύλισης, λαθραίας διακίνησης καθώς και σύμπραξης μεγάλων συμφωνιών, για ευκαταφρόνητες ποσότητες του μαύρου χρυσού, που τους αποφέρουν κέρδη αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
Η ειρωνεία, όπως επισημαίνει ο Escobar, είναι ότι οι πελάτες του φτηνού πετρελαίου που διακινεί το Χαλιφάτο συμβαίνει να είναι οι υποτιθέμενοι αντίπαλοί του, με πρώτο στη λίστα τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ιορδανία.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ, ως“λύση” για την παρεμπόδιση των κερδών του Χαλιφάτου από την εξαγωγή πετρελαίου, επέλεξαν να βομβαρδίσουν του αγωγούς πετρελαίου που ανήκουν στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, δηλαδή σε τελική ανάλυση, το συριακό λαό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds
Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom