Thumbnail
Δείτε τις απαντήσεις τους

Μαθητές της Ε' και της ΣΤ' Δημοτικού από τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης απαντούν σε έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σχετικά με την κρίση που βιώνει η χώρα την τελευταία πενταετία.

Στο ένα σχολείο υπήρχαν μόνο ελληνικής καταγωγής μαθητές, ενώ στα άλλα δύο ποσοστό 30% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν παιδιά μεταναστών.

“Τα παιδιά δείχνουν να αντιλαμβάνονται ρεαλιστικά την επιδείνωση των συνθηκών που ζουν οι οικογένειές τους και οι συνάνθρωποί τους, έχουν δηλαδή μία σαφή αντίληψη της κοινωνικής κατάστασης”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Μάτα Μαγαλιού, η οποία εκπόνησε την έρευνα, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Όπως επισημαίνει η κ Μαγαλιού “οι απαντήσεις των παιδιών περιγράφουν μία κοινωνική πραγματικότητα με αυξανόμενες δυσκολίες και προβλήματα που βιώνουν τα ίδια και οι γονείς τους, κάτι που τους δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον (σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση), αλλά και ενσυναίσθηση για τους συνανθρώπους τους”.

είτε μερικές από αυτές:

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σχολείο, ένα παιδί στο σχολείο μας έκλεψε το πρωινό ενός άλλου παιδιού, γιατί δεν είχε να φάει».

«Φοβόμαστε μη χειροτερέψουν τα πράγματα και δεν έχουμε ούτε σπίτι, ούτε φαΐ, ούτε τίποτα».

«Έχω πολλές ανησυχίες, γιατί η μαμά μου δουλεύει και παίρνει ψίχουλα και αν τα πάρει. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχους και έχει να πληρωθεί ένα χρόνο σχεδόν».

«Βλέπω τους άλλους ανθρώπους και στεναχωριέμαι, γιατί δεν έχουν λεφτά να πάνε σχολείο, γιατί δεν έχουν ρούχα, παπούτσια και τα πράγματα που χρειάζονται στο σχολείο».

«Κάποιους τους βλέπεις στον δρόμο και στεναχωριέσαι που ζητάνε οι άνθρωποι λίγα λεφτά για να φάνε ενώ εσύ τρως κανονικά».

«Από τότε που ήρθε η οικονομική κρίση στην οικογένειά μου μειώθηκαν πολλά πράγματα όπως: τώρα πλέον δεν πηγαίνουμε ταξίδια τα καλοκαίρια, σταματήσαμε να θέλουμε πολλά πράγματα».

«Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα πηγαίναμε στην Κρήτη ή στην Αθήνα, ενώ πλέον πάμε στην Κρήτη μόνο το καλοκαίρι και όχι για διασκέδαση, για τα λάδια».

«Εγώ κι ο αδελφός μου μάθαμε να μη ζητάμε πολλά πράγματα επειδή ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία και ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες».

«Ποιος φταίει;»

Αναζητώντας τις αιτίες της οικονομικής κρίσης τα παιδιά θεωρούν ως υπευθύνους, αυτούς που ασκούν την εξουσία και προτείνουν «να πάρουν τα λεφτά από τους πλούσιους και να τα μοιράσουν στους φτωχούς» ή «να ενωθούμε όλοι μαζί όπως τότε το 1821 και να κάνουμε μία δημοκρατική επανάσταση».

“Εκδήλωση άγχους με ψυχοσωματικά συμπτώματα” 

Συνοψίζοντας τις απαντήσεις των παιδιών η κ Μαγαλιού επισημαίνει ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση με ευαισθησία, αναλαμβάνοντας σε πολλές περιπτώσεις να “σηκώσουν” ένα δυσανάλογο βάρος, που δεν αντιστοιχεί στην τρυφερή ηλικία τους και που μπορεί να διαταράξει τη συναισθηματική τους ισορροπία.

Μάλιστα τονίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια κάποιου μαθητή κατά κανόνα μεταφέρονται στο σχολείο και επηρεάζουν τις επιδόσεις του και τη συμπεριφορά του γενικότερα.

Επίσης, το έντονο άγχος συχνά αποκτά και ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά. “Διαπιστώνουμε ότι πάρα πολύ συχνά πια τα παιδιά διαμαρτύρονται για πόνο στην κοιλιά κ.λπ.”, λέει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης