Thumbnail
Στη μαύρη λίστα των χωρών για επενδύσεις

Οι δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της αγοράς και των ισχυρών  της Ευρώπης περί “βελτίωσης της πορείας της χώρας μας” δεν φαίνεται να αποτελούν κίνητρο για την αύξηση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.  Οι θετικές δηλώσεις για τη χώρα μας αποδεικνύονται στηρίγματα για τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής ή αυθαίρετες οικονομικές εκτιμήσεις για την επικύρωση των κυβερνητικών επιλογών.

Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στη μαύρη λίστα των χωρών που η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να μην γίνουν επενδύσεις.  

Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Doing Business» η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση των χωρών που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» των προς επένδυση χωρών. Ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης σηκώνουν πολλή συζήτηση, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης.

Σε σύνολο 189 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 61η θέση από 65η μέχρι πρότινος, παραμένοντας ωστόσο προτελευταία εκ των κρατών μελών της ευρωζώνης καθώς περνά μόνο την Κύπρο (64η) κατά τρεις θέσεις.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι έγιναν 21 μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επιχειρείν την περίοδο 2013-2014. Ο μέσος όρος των μεταρρυθμίσεων στην πενταετία για τη χώρα ήταν 22.

«Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση των διαδικασιών για καταχώριση ακίνητης περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2013 καθιέρωσε νέο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος άγγιζε το 10%. Επιπλέον απλοποίησε τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογική ενημερότητα» σημειώνεται στην έκθεση.

Πληροφορίες από Ημερησία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τραμπ
Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ μετά το μήνυμα Τραμπ: Κατηγορίες για επικίνδυνη ρητορική και εκτροπή
Αντιδράσεις και εντός Ρεπουμπλικανών για τον Τραμπ – «Αντισταθείτε στην τρέλα»
Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ μετά το μήνυμα Τραμπ: Κατηγορίες για επικίνδυνη ρητορική και εκτροπή