Thumbnail
Η φήμη και η πολιτική χροιά του ζητήματος έχει βάλει τους αρχαιολόγους στη δύσκολη θέση να ζητήσουν λιγότερη προσοχή

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today αναφέρεται στην εκμετάλλευση και την υπονόμευση που κρύβεται πίσω απ’ τον θόρυβο των MME γύρω απ’ τα ευρήματα του τύμβου στην Αρχαία Αμφίπολη.
 
Η USA Today γράφει:
 
Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι κάποτε πέρασαν από την Αμφίπολη για να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα, χιλιάδες χρόνια πριν.
 
Σήμερα, στρατοί από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη ύστερα από την ανακάλυψη του τεράστιου τύμβου ο οποίος φρουρείται από ένα ζευγάρι σφίγγες και δύο καρυάτιδες, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.
 
«Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά πραγματικά μου αρέσει που όλοι μιλούν γι’ αυτόν» δήλωσε η 29χρονη Νικολέτα Σταυρουλάκη, που γοητεύεται από την πρόοδο της αρχαιολογικής ανασκαφής «Ιστορικοί απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και το παρακολουθώ αυτό. Δημιουργεί μεγάλο σασπένς».
 
Με περίμετρο περίπου 1.600 πόδια (μισό χιλιόμετρο), ο σχεδιασμός του τύμβου, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν δύο μήνες, αναδεικνύει ότι ένας σημαντικός ηγέτης θάφτηκε εκεί.
 
Οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διεξάγει ζωντανές μεταδόσεις από την ανασκαφή, ενημερώνοντας το κοινό για το καθημερινό πρόγραμμά της. Εν τω μεταξύ, οι εφημερίδες έχουν γεμίσει τα εξώφυλλά τους από  φωτογραφίες της Κατερίνας Περιστέρη.
 
«Είμαι εξοργισμένη με τους συναδέλφους που βγαίνουν στην τηλεόραση για πέντε λεπτά δημοσιότητας, χωρίς να γνωρίζουν την ανασκαφή και τον αρχαίο χώρο της Αμφίπολης» δήλωσε η Περιστέρη. «Αυτή η ανασκαφή δεν γίνεται μόνο προς όφελος της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο. Όλοι παρακολουθούν».
 
Οι πολιτικοί επεμβαίνουν επίσης – ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σταμάτησε για μια φωτογραφία εκεί.
 
«Είναι σίγουρο ότι είμαστε μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη» είπε ο Σαμαράς. «Η μακεδονική γη συνεχίζει να μας ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας του μοναδικούς θησαυρούς που συνθέτουν και υφαίνουν το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι».
 
Η φήμη και η πολιτική χροιά του ζητήματος έχει βάλει τους αρχαιολόγους στη δύσκολη θέση να ζητήσουν λιγότερη προσοχή.
 
Μετά την επίσκεψη του Σαμαρά, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ανακοίνωσε: «Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πιθανή πίεση στην οποία υπόκεινται οι συνάδελφοί μας στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν μια επιστημονικά σωστή και πλήρως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεοπτικού στούντιο».
 
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μεταξάς, ανησυχεί ότι όλος ο ενθουσιασμός για τον τάφο επισκιάζει την πραγματική του αξία ως μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη.
 
«Αν στο τέλος αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, υπονομεύονται από όλον αυτό το θόρυβο» είπε ο καθηγητής.

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα