Thumbnail
Δεν είναι απάτη, είναι κενό του νόμου

Όχι που δεν θα έβρισκε ο Έλληνας μια... πλάγια λύση για να γλιτώσει την πληρωμή του τεκμηρίου για το ΙΧ που διαθέτει. Ειδικά εκείνοι που έχουν στην κατοχή του αυτοκίνητο υψηλού κυβισμού.

Από πατέντες άλλο τίποτα και αυτή που παρουσιάζει το Capital.gr φαίνεται πως χρησιμοποιείται από αρκετούς... έξυπνους που έτσι αποφεύγουν να πληρώσουν το τεκμήριο. Προσοχή: δεν το κάνουν παράνομα, απλώς εκμεταλλεύονται ένα κενό νόμου.

Αυτό που κάνουν είναι το εξής: Πηγαίνουν κάθε μήνα και καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και έτσι δεν προκύπτει τεκμήριο διαβίωσης. Μάλιστα, η πατέντα λειτουργεί άψογα καθώς στα εκκαθαριστικά που έχουν αρχίσει να εκδίδονται βάση των φετινών φορολογικών δηλώσεων διαπιστώνουν ότι δεν τους έχει χρεωθεί ούτε το τεκμήριο διαβίωσης του ΙΧ αλλά ούτε και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται βάση του τεκμηρίου.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία το τεκμήριο διαβίωσης υπολογίζεται μα βάση τους μήνες που έχει ο φορολογούμενος το όχημα στην κατοχή του Το μυστικό βρίσκεται στην πρόβλεψη ότι «διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ολόκληρος μήνας». Με άλλα λόγια αν κάποιος έχει σε έναν μήνα το ΙΧ στην κατοχή του λιγότερο από 15 ημέρες τότε δεν χρεώνεται τεκμήριο για το συγκεκριμένο μήνα.

Στην πράξη αυτό που κάνουν πολλοί φορολογούμενοι είναι να υποβάλλουν δήλωση ακινησίας στην εφορία (κατάθεση πινακίδων) στις αρχές κάθε μήνα και να προχωρούν στην άρση της ακινησίας μετά τις 15 του μήνα. Άλλη πατέντα είναι ο φορολογούμενος να καταθέτει τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε Δευτέρα και να τις παραλαμβάνει και πάλι κάθε Παρασκευή.

Για να κλείσει την τρύπα που υπάρχει στην εφαρμογή του τεκμηρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε εξετάσει στο παρελθόν τη λύση του να επιβάλει τέλος ακινησίας. Δηλαδή κάθε φορά που ο φορολογούμενος να κατέθετε τις πινακίδες να πλήρωνε ένα ποσό της τάξεως των 30 έως 50 ευρώ προκειμένου να αποθαρρυνθούν από την αλλεπάλληλη κατάθεση πινακίδων. Το μέτρο, ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι μπορεί οι φορολογούμενοι που εφαρμόζουν την παραπάνω πρακτική να γλιτώνουν το τεκμήριο και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ωστόσο δεν γλιτώνουν τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apospaseiss.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις και τροποποιήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2025-2026
Απόφαση Σοφίας Ζαχαράκη για αποσπάσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις και τροποποιήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2025-2026
νοσοκομείο
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς: Καταγγελία για «μυστική» επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη
Οι εργαζόμενοι μιλούν για αποκλεισμό από τη συνάντηση – Ζητούν απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς: Καταγγελία για «μυστική» επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν ύλη και οδηγίες μαθημάτων για τα ΕΠΑΛ
Υπουργείο Παιδείας: Δημοσιεύτηκαν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας για τα μαθήματα των ΕΠΑΛ το σχολικό έτος 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν ύλη και οδηγίες μαθημάτων για τα ΕΠΑΛ
diadromos nosokomeiou
Αλλάζουν όλα από 1η Οκτωβρίου τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων – Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί έως 15 Σεπτεμβρίου
Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού;
Αλλάζουν όλα από 1η Οκτωβρίου τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων – Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί έως 15 Σεπτεμβρίου