Thumbnail
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τη σαρωτική μείωση και στα εφάπαξ επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραπέρα ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ταυτόχρονα οι φορείς που θα προκύψουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του «εθνικού φορέα απονομής συντάξεων», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό («Mega»). Σύμφωνα με τον υπουργό, τη μελέτη για την παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων και τη συγκρότηση του «εθνικού φορέα» επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ.

Οπως έγινε και με προηγούμενες ενοποιήσεις Ταμείων (νόμοι Πετραλιά, Ρέππα, Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), οι παροχές και οι συντάξεις των ασφαλισμένων θα προσαρμοστούν προς τα κάτω, εξέλιξη που αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι συντάξεις θα δίνονται πλέον από τον ενιαίο εθνικό φορέα.

Οι νέες ενοποιήσεις είναι ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περασμένη κυρίως τετραετία, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τρία Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με ελάχιστες παροχές και με μοναδική «εγγύηση», εκ μέρους του κράτους, τη σύνταξη των 360 ευρώ.

Παράλληλα, οι όποιες ομάδες ασφαλισμένων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί από τη λαίλαπα που προηγήθηκε, οδηγούνται και αυτοί στο σφαγείο των «αναδιαρθρώσεων». Σε ό,τι αφορά τον νέο «εθνικό φορέα απονομής συντάξεων», ο Γ. Βρούτσης είπε ότι μετά τη σύστασή του η υποβολή αίτησης για σύνταξη θα γίνεται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φορέας θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό από όλα τα Ταμεία.

Για το νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των εφάπαξ, ο Γ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των ποσών που θα δικαιούνται στο εξής οι ασφαλισμένοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για χρόνια γινόταν πλιάτσικο». Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει την πραγματικότητα αντεστραμμένη, καθώς το πλιάτσικο στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αφορά τους ασφαλισμένους, αλλά την κυβέρνηση και τους εργοδότες, που τα έχουν στην κυριολεξία ρημάξει εδώ και δεκαετίες.

Τη σφαγή σε βάρος των δικαιούχων εφάπαξ ήρθε να επιβεβαιώσει και σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ, το οποίο δημοσίευσε την Κυριακή ο «Ελεύθερος Τύπος», από το οποίο προκύπτει ότι οι μειώσεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/9/2013 θα φτάσουν και το 80%. Οι νέες σαρωτικές μειώσεις αφορούν περίπου 6.000 ασφαλισμένους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, για τους οποίους η καταβολή του εφάπαξ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσωρινά «παγώσει» μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Ωστόσο, η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου που κατακρεουργεί τα εφάπαξ αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους στα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) αλλά και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που η αντεργατική πολιτική και η λεηλασία των αποθεματικών τους τα έχουν φέρει σε δραματική κατάσταση.

Στην ίδια κατεύθυνση, στρώνεται το έδαφος για νέα επίθεση και στις κύριες συντάξεις, την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει μέσα από τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών, που θα αξιοποιηθούν στην πορεία για να δικαιολογήσουν και νέες περικοπές. Εδώ, ο μπαμπούλας θα είναι τα «υψηλά αναλογιστικά ελλείμματα» που θα εμφανίζουν οι μελέτες αυτές, ώστε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να εξουδετερωθούν οι αντιστάσεις τους μπροστά στη νέα επέλαση στο Ασφαλιστικό.

Πηγή: rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitries_kotsides_sholiki_taxi_daskalos.jpg
Καλοί μαθητές: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Ίσως δεν είναι στο χέρι των γονιών και των δασκάλων αν το παιδί θα γίνει «αστέρι» στο σχολείο, αφού η προσωπικότητά του, την οποία φέρει στα γονίδιά...
Καλοί μαθητές: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή για να ετοιμάσετε σπιτικό παγωτό, με απλά υλικά, όπως είναι οι μπανάνες και οι φράουλες, το μέλι και την κρέμα γάλακτος
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας