Thumbnail
Απειλεί τους γιατρούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις 

Απειλεί τους γιατρούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ότι θα τους χρεώσει «απώλειες ή καταστροφές» σε δομές του ΕΟΠΥΥ

Σε κατάσταση παράλυσης έχουν οδηγηθεί οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς και χτες συνεχίστηκε η επιχείρηση παραλαβής των δομών και της ανεκτίμητης περιουσίας απ' τις τριμελείς επιτροπές του Οργανισμού. Η έκβαση της επιχείρησης παραλαβής και παράδοσης θα συνδυαστεί με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας 8.500 γιατρών και υπαλλήλων που ξεκινά από σήμερα, καθώς ο νόμος 4238 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 38).

Η διαθεσιμότητα και κινητικότητα θα κρατήσει σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση ένα μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας θα είναι πολλαπλάσιο του ενός μηνός, με αποτέλεσμα τα ήδη σωρευμένα προβλήματα να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, εγείρονται ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσουν οι Υγειονομικές Επιτροπές για φάρμακα υψηλού κόστους, εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, εγκρίσεις αδειών, νοσηλείες στο εξωτερικό κλπ, όταν οι γιατροί και οι υπάλληλοι του Οργανισμού δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα».

Η πιθανή ένταξη σε αυτή τη διαδικασία των γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αξιοποιώντας την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την ένταξη στις Επιτροπές, για τους παραπάνω σκοπούς, ακόμα και ιδιωτών γιατρών, ανοίγοντας έτσι έναν ακόμα διάδρομο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Στο διάστημα της κινητικότητας δεν θα λειτουργούν τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανακοίνωσε χτες ότι απελευθερώνεται -και για ένα μήνα- πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, που δέχονται μέχρι 400 επισκέψεις το μήνα.

Με στόχο να εφαρμόσει το νόμο, η κυβέρνηση εκτοξεύει απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των γιατρών, ενώ συκοφαντεί και το λαό που αντιδρά με κινητοποιήσεις. Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε τους γιατρούς να παραδώσουν τα κτίρια των πολυιατρείων, δηλώνοντας ότι αυτός που δεν παραδίδει, αναλαμβάνει και την ευθύνη για τις τυχόν απώλειες ή τις καταστροφές.

«Οποιος θέλει να κάνει κατάληψη σε δημόσια περιουσία θα αναλάβει και την ευθύνη», ισχυρίστηκε, ενώ στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε ότι «όσοι κρατήσουν πολυιατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους».

Τον «εξορθολογισμό των δαπανών» επικαλέστηκε η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, για να δικαιολογήσει αυτή την αντιδραστική μεταρρύθμιση, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Αποκαλυπτικό για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση -που θα οδηγήσει σε πρόσθετα χαράτσια για τους ασθενείς- ήταν η αναφορά της ότι «το κόστος των εξετάσεων θα καλύπτεται και από τον ΕΟΠΥΥ», ότι «ορισμένες εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ» και «ορισμένες θα εξαιρούνται».

Ριζοσπάστης, 18/2/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ
Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: «Βροχή» οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικες
Τουλάχιστον 16 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ για σεξουαλική παρενόχληση
Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: «Βροχή» οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικες