Thumbnail
Στη δεύτερη θέση της τηλεθέασης για τρίτο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται το δελτίο ειδήσεων του Mega

Στη δεύτερη θέση της τηλεθέασης για τρίτο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται το δελτίο ειδήσεων του Mega, αφήνοντας πίσω του τις μέρες της μεγάλης δόξας. Η πρωτιά του δελτίου του Mega, ως το πιο δημοφιλές δελτίου ειδήσεων, που συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεθεατών, κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 7 χρόνια. Τα σημάδια της κόπωσης άρχισαν να φαίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως ήδη από τον Δεκέμβριο η διαφορά του μεριδίου τηλεθέασης με τον ΑΝΤ-1 έφτανε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ίδια διαφορά παγιώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ και ο Φεβρουάριος κυλάει με τον ίδιο τρόπο.

 
    Γιατί πέφτει η τηλεθέαση του Mega;
 
Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι τηλεθεατές γύρισαν την πλάτη στο πλέον καθεστωτικό δελτίο της ελληνικής τηλεόρασης. Ότι αρνούνται να παρακολουθήσουν το δελτίο της κατευθυνόμενης ενημέρωσης των μεγάλων εκδοτών, της «μονταζιέρας» και των διαστρεβλώσεων. Το στρατευμένο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δελτίο, που υπηρέτησε τις πολιτικές της τρόικας και των κυβερνήσεων, ενισχύοντας τον φόβο, τις αντιλήψεις της συλλογικής ευθύνης και τη συλλογική αυτοενοχοποίηση σε βάρος του ελληνικού λαού. Εκτιμούν ότι μειώνεται η αξιοπιστία του Mega, γι' αυτό και ο κόσμος τού γυρνάει την πλάτη.
 
Γυρνάει την πλάτη, όμως προς τα πού; Προς τον ΑΝΤ-1, που προβάλλει τις ίδιες δόσεις μνημονιακής ρητορείας; με μεγαλύτερη ποικιλία στα θέματα; Ή προς τον Alpha, που ακολουθεί επίσης την ίδια γραμμή; Το πολλά υποσχόμενο δελτίο του Star δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά - ή δεν θέλησε. Όμως το δελτίο του Σκάι είναι αυτό που βρίσκεται στην πιο δεινή θέση. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην τελευταία θέση της τηλεθέασης, αλλά γιατί ο αριθμός των τηλεθεατών του πέφτει σταθερά από την αρχή της τηλεοπτική σεζόν, μάλιστα με τον μεγάλο του ανταγωνιστή στη ζώνη 21.00- 22.00, την ΕΡΤ, κλειστή. Η απουσία του Αλ. Παπαχελά θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση, όπως ίσως και η παρουσία των Πορτοσάλτε και Παπαδημητρίου.
 
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων προβάλλουν και αναπαράγουν την κυρίαρχη γραμμή για την ερμηνεία της κρίσης: «μαζί τα φάγαμε / όλοι φταίμε» - «η λύση είναι μονόδρομος» - «χρειάζονται θυσίες απ όλους μας»- «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ / βγαίνουμε στις αγορές». Παρά το πλήθος των τηλεοπτικών σταθμών, οι τηλεθεατές μπροστά στην οθόνη έρχονται σε επαφή με μία μοναδική οπτική για την ερμηνεία της φτώχειας και της ύφεσης. Αλλάζουν οι παρουσιαστές, τα σκηνικά και ίσως το ύφος, στην προβολή κοινωνικών θεμάτων. Πώς εξηγείται λοιπόν η αλλαγή στις συνήθειες του κοινού και η αποδυνάμωση του δελτίου του Mega;
 
Το σερί της πρώτης θέσης σε τηλεθέαση επί 7 χρόνια χάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο όχι τόσο λόγω του καθεστωτικού του χαρακτήρα ούτε λίγο της «σχολιαστικής» δομής του. Χάθηκε για ένα λόγο που αφορά τον προγραμματισμό των εκπομπών και τις συνήθειες τηλεθέασης: το «lead in» του δελτίου, δηλαδή η εκπομπή που προηγείται και «περνάει» τους τηλεθεατές στο δελτίο, δεν ήταν η κατάλληλη, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του ΑΝΤ-1. Το Mega δεν έχει κατορθώσει να βρει το πρόγραμμα εκείνο που θα χτυπούσε υψηλή τηλεθέαση και θα έδινε την απαιτούμενη ώθηση, αλλάζοντας συνεχώς προγράμματα, χωρίς απήχηση. Ήδη από Δευτέρα κατεβαίνει η τουρκική σειρά «Εκδίκηση» πριν συμπληρώσει ένα μήνα και έρχεται επανάληψη της ελληνικής σειράς «50-50».
 
 
 Νταρζάνου Αγγέλα - Η ΑΥΓΗ, 16/2/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania
Πενθήμερο δράσεων στα σχολεία: Μαθητές σε ποδηλατικές εμπειρίες μετά το Πάσχα
Ο αθλητισμός και η μάθηση συνδυάζονται σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών
Πενθήμερο δράσεων στα σχολεία: Μαθητές σε ποδηλατικές εμπειρίες μετά το Πάσχα
στακα
Στάκα: Το αυθεντικό κρητικό έδεσμα και πως να το φτιάξετε στο σπίτι
Η στάκα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Κρήτη, βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση και τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.
Στάκα: Το αυθεντικό κρητικό έδεσμα και πως να το φτιάξετε στο σπίτι
G-mail
Η Google ανοίγει το δρόμο για αλλαγή διεύθυνσης Gmail χωρίς απώλεια δεδομένων
Μετά από χρόνια αιτημάτων, οι χρήστες πλέον μπορούν να αλλάξουν το email τους εύκολα, διατηρώντας όλα τα μηνύματα, αρχεία και ρυθμίσεις
Η Google ανοίγει το δρόμο για αλλαγή διεύθυνσης Gmail χωρίς απώλεια δεδομένων