Thumbnail
Δυο κινέζικες ταινίες απέσπασαν τρία από τα οκτώ βραβεία στο επίσημο πρόγραμμα. Πουθενά το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

64ο φεστιβάλ Βερολίνου: Κινέζικος θρίαμβος

Δυο κινέζικες ταινίες απέσπασαν τρία από τα οκτώ βραβεία στο επίσημο πρόγραμμα. Πουθενά το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη

Στην κινέζικη ταινία «Black Coal, Thin Ice» (Μαύρος άνθρακας, λεπτός πάγος) του Ντιάο Γινάν δόθηκε η Χρυσή Αρκτος του 64ου φεστιβάλ Βερολίνου το  βράδυ του Σαββάτου. Η ημισουρεαλιστική αστυνομική κωμωδία που πέρασε εντελώς απαρατήρητη στην προβολή της, απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Λιάο Φαν.

Στις γυναίκες διακρίθηκε μια άλλη ασιάτισα, η γιαπωνέζα Χάρου Κουρόκι, πρωταγωνίστρια στο «Μικρό σπίτι» του Γιόζι Γιαμάντα.

Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στο «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον που πριν από 10 ημέρες είχε σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης και το βραβείο σκηνοθεσίας πήρε ο επίσης αμερικανός Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ για το «Boyhood», μια ταινία που γυρίστηκε μέσα σε μια περίοδο 12 χρόνων με τους ίδιους ηθοποιούς.

Μεγάλη διάκριση όμως και για τον παλαίμαχο Αλέν Ρενέ. Η ταινία του «Aimer, boire et chanter» απέσπασε την Αργυρή Αρκτο – βραβείο Alfred Bauer «για τις νέες προοπτικές που ανοίγει». Ο Γάλλος δημιουργός της κορυφαίας «Χιροσίμα αγάπη μου» δεν έπαψε ποτέ να πειραματίζεται με τον κινηματογράφο και στις 22 του προσεχούς Ιουνίου γίνεται 92 ετών.

Με τόσες πολλές συμμετοχές ταινιών εφέτος στην Μπερλινάλε η Γερμανία θα ήταν αδύνατον να φύγει χωρίς βραβείο. Και πράγματι η γερμανική ταινία του Ντίτριχ Μπρούγκερμαν «Kreuzweg» απέσπασε το βραβείο σεναρίου. Η ταινία πραγματεύεται την σχέση μιας 14χρονης κοπέλας με την θρησκεία.

Τέλος, για την δουλειά του με την κάμερα, ο Ζενγκ Γιάν, διευθυντής φωτογραφίας της κινέζικης ταινία «Τυφλό μασάζ» του Λου Γιε βραβεύθηκε με το βραβείο καλλιτεχνικής συμβολής. Το «Τυφλό μασάζ» παρακολουθεί τα δρώμενα σε ένα σαλόνι μαζάζ όπου το προσωπικό είναι τυφλό.

Απραγη έφυγε από την Μπερλινάλε η ελληνική ταινία «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη αλλά και το «71» του Γιαν Ντεμάνζ, η πιο συζητημένη ταινία της διοργάνωσης.

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι μια χώρα στην οποία ο κινηματογράφος περνά περίοδο μεγάλης ανάπτυξης με πολλούς αστέρες της Δύσης να παίζουν σε ασιατικές παραγωγές (Κιάνου Ριβς, Νίκολας Κέιτζ, Κρίστιαν Μπέιλ κ.α.) δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο σε ότι αφορά τις βραβεύσεις που αντικειμενικά μιλώντας ήταν πολύ απογοητευτικές, κάτι όμως που συναντάμε συχνά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δασκάλα
Από τη μαθήτρια του ’80 στον εκπαιδευτικό της απαξίωσης
Από την εμπειρία της μαθήτριας του ’80 μέχρι τη σημερινή εμπειρία του εκπαιδευτικού, το σχολείο φαίνεται να έχει μετακινηθεί από έναν χώρο σχετικής...
Από τη μαθήτρια του ’80 στον εκπαιδευτικό της απαξίωσης
μητροπουλος
Αλέξης Μητρόπουλος: «Συνταξιοδοτική φτώχεια» στην Ελλάδα – Αίτημα για έκτακτο επίδομα Πάσχα 300 ευρώ
Η «ακτινογραφία» των συντάξεων για το 2026: Χαμηλότερη η μέση κύρια σύνταξη στην Ευρωζώνη
Αλέξης Μητρόπουλος: «Συνταξιοδοτική φτώχεια» στην Ελλάδα – Αίτημα για έκτακτο επίδομα Πάσχα 300 ευρώ