Thumbnail
Η επίσημη απασχόληση φτάνει το 62,1%.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Βενεζουέλας (ΙΝΕ) κοινοποίησε την Παρασκευή έκθεση σύμφωνα με την οποία ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,6% τον Δεκέμβριο, ενώ η επίσημη απασχόληση έφτασε το 62,1% της συνολικής.

Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία έχει υποχωρήσει από 10,6% το Δεκέμβρη του 1999 στο 5,6% μετά από ακριβώς 14 χρόνια. Ήδη εντός του 2013 είχε κατέβει από το ποσοστό που οι ειδικοί θεωρούν ως όριο πλήρους απασχόλησης (5,9%). Το 5,6% αντιστοιχεί στην χαμηλότερη καταγραφή δείκτη ανεργίας που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μπολιβαριανής κυβέρνησης, καθώς μεταξύ 1999 και 2013 ενσωματώθηκαν στην εθνική αγορά εργασίας 4.185.697 άτομα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Ο πρόεδρος του ΙΝΕ, Ελίας Ελχούρι εξήγησε ότι η βενεζολάνικη οικονομία όχι μόνο κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζόμενων μεταξύ 1999 και 2013, αλλά και ένταξε στο εργατικό δυναμικό πάνω από 4 εκ. ανέργους, έτσι ώστε οι έχοντες εργασία να ξεπεράσουν τα 13,1 εκ. (από 8,9 εκ. το 1999).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, θετική ήταν επίσης η εξέλιξη ως προς την ενσωμάτωση εργαζόμενων στην "επίσημη οικονομία", η οποία αυξήθηκε κατά 700 χιλ. περίπου κατά το τελευταίο έτος. Το Δεκέμβρη του 1999 ο δείκτης "επίσημης" απασχόλησης ήταν 45%, για να φτάσει τον ίδιο μήνα του 2013 στο 62,1% επί του συνόλου των εργαζόμενων. Αντίθετα, η "ανεπίσημη" απασχόληση έπεσε από το 55% στο 37,9% μέσα στο ίδιο διάστημα.

Παρόλη την επιτυχία της στον τομέα της απασχόλησης και στα κοινωνικά προγράμματα γενικότερα, η κυβερνηση δυσκολεύεται να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό μετά την τελευταία υποτίμηση και τις συνεχιζόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε νέα αύξηση στον κατώτερο μισθό και τις συντάξεις της τάξης του 10%,  για να αναπληρώσει τις απώλειες στα μισθωτά εισοδήματα λόγω του πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις μισθών αθροιστικά από τον προηγούμενο Μαϊο φτάνουν το 59%, ξεπερνώντας την αντίστοιχη αύξηση του τιμάριθμου. Εντός του μηνός θα ανακοινωθούν και τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που στοχεύουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

 

ΠΗΓΗ : Telesur

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστημίου Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα
Α. Τζιτζικώστας: «Η συμμετοχή μας στην ΕΕ ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο στρατηγικό κεκτημένο της Ελλάδας»
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα
επιμορφωτικη δράση
Επιμορφωτική - επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
Όρια, ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και ασφαλής πλοήγηση οι προτεραιότητες των Γονέων και των Εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας!
Επιμορφωτική - επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
bank_21.jpg
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συγκέντρωση της αγοράς σε τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει οδηγήσει σε πρακτικές που επιβαρύνουν τους καταθέτες και...
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων