Thumbnail
Άνθρωποι στην παραγωγική ηλικία, άνεργοι, είναι στην πλειονότητά τους εκείνοι που καλούν στο 1018, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία

Για κάθε 1% ανεργίας η αύξηση των αυτοκτονιών είναι 0,79%, αλλά όταν η αύξηση είναι της τάξης του 3% στην ανεργία, τα περιστατικά αυτοκτονιών κάνουν άλμα 4,45%, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

 

Άνθρωποι στην παραγωγική ηλικία, άνεργοι, είναι στην πλειονότητά τους εκείνοι που καλούν στο 1018, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, που λειτουργεί από το 2007 ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη και την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων με βάση τις περίπου 1.800 κλήσεις που έγιναν το α' εξάμηνο του 2013 δείχνουν ποιοτική διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά των καλούντων σε σχέση με το παρελθόν. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι κλήσεις προέρχονται από άτομα 21-25 ετών και 51-55 ετών.

Σε ποσοστό 33,3% είναι άνεργοι και ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας με 13,6% -όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως το 2012- και οι συνταξιούχοι με 10,6%.

Στην Ελλάδα καταγράφεται μεγάλη ποσοστιαία αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, που αγγίζει το 43% το 2011 σε σχέση με το 2007, ενώ στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες αυτών που καταγράφονται.

«Στη χώρα μας δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις απόπειρες, οι οποίες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών» λέει ο επιστημονικός διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος και προσθέτει: «Tο 2011 είχαμε 477 καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, αυτό αντιστοιχεί σε 25-30 απόπειρες αυτοκτονίας την ημέρα ή 10.000 απόπειρες ετησίως».

Αλμα της ανεργίας σημαίνει άλμα περιστατικών
Σύμφωνα με μελέτη σε 26 χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο 1970-2007, 1% αύξηση του δείκτη ανεργίας σχετίζεται με 0,79% αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Ωστόσο, αύξηση μεγαλύτερη του 3% στον δείκτη ανεργίας επιφέρει αύξηση της τάξης του 4,45% στις αυτοκτονίες μίας χώρας, με τον αντίκτυπο να είναι ισχυρότερος στις καθαρά παραγωγικές ηλικίες (30- 44 ετών) του ανδρικού πληθυσμού.

Στην Κρήτη ο υψηλότερος δείκτης αυτοκτονιών
Από τον Ιανουάριο και ως το τέλος Αυγούστου φέτος, το σύνολο των περιστατικών που αφορούν αυτοκτονίες και συλλέχθηκαν μέσω του Δικτύου Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας είναι 231 άτομα (195 άντρες και 36 γυναίκες).

Τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη, όπου το 2011 από το δίκτυο καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012, 49 και το 2013 έως τις 27 Αυγούστου 34 αυτοκτονίες. Ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Δυτική Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ενισχυτική Διδασκαλία
Μάθημα προσφοράς στη Χίο: Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Βροντάδου διδάσκουν δωρεάν στους μαθητές όλων των ΕΠΑΛ
Χωρίς αμοιβή, με μεράκι και αίσθημα ευθύνης, οι εκπαιδευτικοί δείχνουν τι σημαίνει πραγματικά «δημόσιο σχολείο με ψυχή»
Μάθημα προσφοράς στη Χίο: Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Βροντάδου διδάσκουν δωρεάν στους μαθητές όλων των ΕΠΑΛ
filologoi2
Φιλόλογοι για Γ' φάση προσλήψεων: «Τα σχολεία ασφυκτιούν από κενά - Όχι άλλη καθυστέρηση»
«Καμία δικαιολογία για περαιτέρω αναμονή» - Δύο μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς, τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις...
Φιλόλογοι για Γ' φάση προσλήψεων: «Τα σχολεία ασφυκτιούν από κενά - Όχι άλλη καθυστέρηση»
μελεητ
Ελεονώρα Μελέτη: «Τα φύλα είναι δύο, κάποιοι προσδιορίζονται μπανάνες, γάτες, μαντζουράνες»
Η ευρωβουλευτής μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών, όμως τα σχόλιά της για τα φύλα και τα τρανς άτομα κάπου... ξέφυγαν
Ελεονώρα Μελέτη: «Τα φύλα είναι δύο, κάποιοι προσδιορίζονται μπανάνες, γάτες, μαντζουράνες»
Πτήσεις Μαθητών με Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη της ΠΑ
Πτήσεις μαθητών με εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
Μαθητές και μαθήτριες πέταξαν με αεροσκάφη Tecnam P2002-JF στο Τατόι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου...
Πτήσεις μαθητών με εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας